foto: Ekrānuzņēmums no LDF YouTube konta
Balto stārķu tiešraides ligzdā izdētas jau trīs olas
Balto stārķu ligzda.
Mūsu mīluļi
2024. gada 16. aprīlis, 16:38

Balto stārķu tiešraides ligzdā izdētas jau trīs olas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Uz AS “Sadales tīkls” elektroapgādes balsta uzvītajā balto stārķu ligzdā, kas aprīkota ar tiešraides kameru, izdēta jau trešā ola.

Stārķu pāris olu izdēja nedēļas izskaņā.

Tikmēr 16. aprīļa nakts pagājusi mierīgi, stārķi cītīgi inkubēja olas un vairs tās nevēdināja.

Patlaban stārķu pāris, ko acīgākie skatītāji mīļi nodēvējuši par Mammu un Tuku, uz maiņām rūpējas par olām - pamīšus tās perē, dodas meklēt barību vai uzfrišināt ligzdu.

Balto stārķu ligzda ir būvēta uz AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balsta Tukuma novadā un ļauj skatītājiem Latvijas Dabas fonda (LDF) tiešraidē iepazīt šo gājputnu dzīvi no cita rakursa un ciešā tuvplānā, tā uzzinot daudz jauna par šo putnu dzīvi. Baltie stārķi jau ir atgriezušies Latvijā un ikviens tiek aicināts sekot līdzi to dzīves gaitām jau ceturto sezonu.

LDF tiešraide tiek nodrošināta sadarbībā ar Latvijas elektrotīkla uzturētāju – AS "Sadales tīkls". Kameras tehniskā sistēma ir uzstādīta pie ligzdas uz aktīva gaisvadu elektrolīnijas balsta – 79% Latvijas balto stārķu ligzdu ir būvētas tieši šādās vietās.

Ar nakts redzamību nodrošinošās kameras palīdzību iepriekšējos gados varēja vērot stārķu cīņas par partneri, ligzdas būvēšanu, olu šķilšanos un jauno mazuļu izaugšanu līdz ligzdas atstāšanas brīdim. Pagājušajā gadā no četrām aprīlī izdētām olām izšķīlās un vēlāk augustā ligzdu atstāja trīs mazuļi.

Daudzgadīgas baltā stārķa ligzdas izmērs diametrā var sasniegt 1,5 metrus, bet tās svars var būt no 500 kg līdz pat divām tonnām. Šāda smaguma objekts var nopietni apdraudēt elektrolīniju, radot infrastruktūras bojājumus un neplānotus elektroapgādes atslēgumus lielam skaitam cilvēku. Tāpēc uz balstiem, kur drošības apsvērumi to pieļauj, "Sadales tīkls" izvieto metāla ligzdu pamatnes. Visā Latvijā ir uzstādītas vairāk nekā 6300 šādas pamatnes. "Sadales tīkls" un LDF arī aicina iedzīvojus uzņemt baltos stārķus savā īpašumā, sarūpējot tiem mākslīgu ligzdas pamatu.

Balto stārķu dabiskā ligzdošanas vieta pie mums ir koki, kuru zari vai nolūzušu stumbru galotnes spēj noturēt ligzdas smagumu. Ņemot vērā to, ka kokus ar ligzdas būvēšanai piemērotu zarojumu atrast nav tik viegli, baltie stārķi izvēlas elektrības stabus kā cilvēka veidotu un sev piemērotu alternatīvu dzīves vietu.

LDF tiešraide skatāma "Sadales tīkla" mājaslapā un LDF YouTube kanālā, kā arī portālā Dabasdati.lv un LDF mājaslapā tiešraižu sadaļā. LDF dabas norišu tiešraides internetā nodrošina jau vairāk nekā 10 gadus, taču šī ir pirmā kamera, kuras tehniskā sistēma ir uzstādīta aktīvā gaisvadu elektrolīnijas balstā. Pēdējā desmitgadē putnu vērošana tiešraidē ir guvusi plašu popularitāti visā pasaulē, arī šai balto stārķu tiešraidei seko līdzi interesenti ne vien no Latvijas, bet arī citām valstīm.