foto: Shutterstock
Kādi kartupeļi ir visveselīgākie?
Kartupeļi ir lēts dārzenis, kas būs veselīgs papildinājums ikdienas maltītei.
Garšīgi
2024. gada 13. aprīlis, 06:52

Kādi kartupeļi ir visveselīgākie?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Kartupeļi ir dārzenis, ko iecienījuši praktiski visi. Frī kartupeļi? Kartupeļu biezenis? Pankūkas? Garšas un formas pagatavošanai ir bezgala daudzveidīgas un piedāvā lielisku ieganstu paēst kartupeļus ar sieru, krējumu vai kečupu. Bet vai šie sakņaugi ir veselīgi?

Kuri kartupeļi ir visveselīgākie?

Tāpat kā jebkurš cits dārzenis, arī visveselīgākie kartupeļi parasti ir visgaršīgākie. Tumši sarkanā un violetā krāsa norāda uz lielāku antioksidantu daudzumu, piemēram, antociāniem.

Antioksidanti palīdz neitralizēt brīvos radikāļus mūsu organismā, kuru nelīdzsvarotība var izraisīt šūnu bojājumus un slimības, "USA Today" atbildes sniedza dietoloģe Daniela Krambla Smita.

Taču jebkura kartupeļu šķirne ir barojošs variants, saka speciāliste. Piemēram, jūs iegūsiet vairāk A vitamīna, šķiedrvielu un mazāk ogļhidrātu saldajos kartupeļos.

"Es aicinātu cilvēkus patērēt dažādu veidu kartupeļus, lai iegūtu daudzveidīgas uzturvielas."

Vai kartupeļi ir veselīgi?

Kartupeļi ir lēts dārzenis, kas būs veselīgs papildinājums ikdienas maltītei. Šie cietes dārzeņi dažkārt iegūst sliktu slavu, jo tie ir kalorijām bagātāki nekā citi dārzeņi un ir ogļhidrātu avots, taču dietoloģe saka, ka tas nav iemesls tos izslēgt. Kartupeļi pārsvarā sastāv no sarežģītiem ogļhidrātiem, kas ilgāk sagremojas un dod vairāk enerģijas nekā vienkārši cukuri.

"Mēs nedrīkstam ierobežot produktus tikai to kaloritātes dēļ, jo cietes produktiem ir būtiska nozīme sāta sajūtā un tie ir sabalansēta ēdiena galvenā sastāvdaļa. Brīnišķīgi kartupeļos ir tas, ka tas satur citas uzturvielas," saka dietoloģe.

Pēc viņas teiktā, kartupeļi, īpaši miziņa, ir lielisks šķiedrvielu avots, kas ilgāk saglabā sātīguma sajūtu un regulē apetīti. Tas palīdz kontrolēt arī cukura līmeni asinīs, uztur sirds veselību un palīdz kontrolēt svaru.

Kartupeļi ir bagāti arī ar kāliju, svarīgu minerālu, kas palīdz regulēt sirds elektrisko aktivitāti un šķidruma apmaiņu šūnās, uztur normālu arteriālo spiedienu un veicina pareizu nervu darbību. Cilvēkiem ar hronisku nieru slimību jākonsultējas ar ārstu par kartupeļiem, lai tie nepārsniegtu ieteicamo kālija patēriņu, iesaka uztura speciāliste.

"Ja jūs domājat par diētu kopumā, ja jūs patērējat pārtiku, kas jūs paēdinās, palīdzēs regulēt jūsu apetīti un mazinās tieksmi pēc saldā vai vēlmi uzkost produktus, kas nenodrošina nekādu barojošu labumu, no tādām lietām kā kartupeļi vispār nevajadzētu baidīties," saka Krambla Smita.

Vārīti un atdzesēti kartupeļi satur noturīgu cieti, kas uzlabo zarnu veselību, jo nepaaugstina glikozes līmeni.