0dienas
6stundas
23minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vegāniskā suņu barība: veiksmīgs mārketinga trends vai tomēr sunim veselīga?
foto: Freepik.com/Freepik
Mūsu mīluļi

Vegāniskā suņu barība: veiksmīgs mārketinga trends vai tomēr sunim veselīga?

Reklāmas projekts

Ne tikai pasaulē, arī Latvijā arvien aktuālāki kļūst ekoloģiskāka, videi draudzīgāka un ilgtspējīgāka dzīvesveida jautājumi. Līdztekus rūpēm par dabu un apkārtējo vidi, atkritumu ierobežošanu, zaļāku saimniekošanas ideju pielietošanu gan mājās, gan biznesā, arvien pieaug arī to cilvēku skaits, kas ikdienā dod priekšroku veģetāram vai augu valsts jeb vegāniskam uzturam.

Ja sākotnēji šādas dzīvesveida izmaiņas skāra vien mūs – cilvēkus, tad šobrīd arī mājdzīvnieku uztura un aprūpes jomā vērojamas jaunas un pārsteidzošas tendences. Kā viena no tām – veģetārs un pat vegānisks uzturs arī četrkājainajiem draugiem. Un, lai gan varētu šķist, ka vegāniska suņu barība ir vien īslaicīgs trends, ko atbalsta pavisam neliela daļa mājdzīvnieku saimnieku, tomēr, kā rāda aptaujas un veterinārārstu novērojumi pasaulē – tā nebūt nav.

Kā suņu barība ietekmē dzīvnieka veselību un vai vegāniskā diēta patiešām suņiem var būt veselīga, vai tas tomēr ir vien veiksmīgs mārketinga trends – par to raksta turpinājumā!

Kāpēc vegānisks dzīvnieku uzturs kļuvis aktuāls?

Arvien biežāk sociālajos tīklos parādās ārzemju slavenību, tā saukto influenceru un citu sabiedrībā pazīstamu vegānu ieteikumi un iedrošinājumi, ka arī suņus un pat kaķus iespējams veiksmīgi pieradināt pie vegāniskas barības.

Lai gan Latvijā šāda tendence šobrīd nav visai populāra, tomēr vērojot aktivitātes pasaules mērogā, ir tikai laika jautājums, līdz vegānisks uzturs mājdzīvniekiem kļūs pieprasīts arī Latvijā. Vegāniskas suņu barības popularizētāji diskusiju augšgalā izvirza kritērijus, kas saistīti ar dzīvnieku barības ražošanas un izejmateriālu ietekmi uz apkārtējo vidi, ilgtspējas, kā arī ētikas jautājumus.

Tāpat tiek apgalvots, ka vegāniskā diēta var būt ne tikai tikpat kvalitatīva, bet pat dzīvniekam labvēlīgāka. Proti, šādas diētas ieviešana no saimnieka prasa daudz lielāku iedziļināšanos mīluļa uztura sastāvdaļu izvēlē, lai tas saņemtu tikai augstvērtīgākos produktus. Tam tiek  pretstatīta standarta mājdzīvnieku barība, kuras sastāvā bieži vien ir nekvalitatīvi, nezināmas izcelsmes gaļas blakusprodukti, konservanti, E-vielas un garšas pastiprinātāji, kas ar laiku dzīvniekam var izraisīt dažādas veselības kaites.

Vai vegāniskā diēta sunim var būt veselīga?

Suņi, atšķirībā no kaķiem, patiešām ir visēdāji, kas nozīmē, ka tie var pārtikt gan no gaļas, gan augu izcelsmes produktiem, tāpēc suņus pie veģetāras un pat vegāniskas suņu barības ir iespējams pieradināt. Tomēr jautājums ir – vai tas ir vajadzīgs?

Kā uzsver veterinārārsti, suņu audzētāji un dzīvnieku eksperti visā pasaulē, šobrīd pētījumi par vegāniskā uztura ietekmi uz dzīvnieka veselību nav veikti vai ir veikti pavisam nelielos apmēros, līdz ar to apgalvot, ka šāda diēta sunim ir veselīga – nevar. Turklāt būtiskākais ir jautājums tieši par vegāniskas diētas ilgtermiņa ietekmi uz suņu veselību. Šādu pētījumu veikšanai būtu nepieciešami ilgi gadi, lai izvērtētu, kā vegāniskā suņu barība ietekmē suņu veselību, attīstību un šķirnes īpatnības vairākās paaudzēs.

Suņa uztura vajadzību augšgalā ir augstvērtīgi proteīna avoti, ko ar uzturu, kas satur tikai augu olbaltumvielas, uzņemt nevar, turklāt pastāv arī citu veselībai būtisku uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu deficīta risks. Tāpat suņu barība mīlulim jāpielāgo gan atbilstoši vecumam, gan ikdienas fizisko aktivitāšu līmenim un jebkāda veida veselības problēmām.

Ja suns ilgstoši neuzņem visas tam nepieciešamās uzturvielas, cieš dzīvnieka vispārējā veselība, sākot no kauliem, zobiem un apmatojuma, līdz sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, pasliktinās vielmaiņa un normāla imūnsistēmas darbība. Tas neizbēgami rada nopietnu, grūti ārstējamu un bieži vien – neārstējamu slimību risku.

foto: Freepik.com/Freepik

Visa pamatā – kvalitatīva un augstvērtīga suņu barība

Tomēr suņi nebūt ikdienā nav jābaro tikai ar gaļu vai mājās gatavotu barību. Arī šāda veida diētas dzīvnieka veselībai var nodarīt kaitējumu, jo ar gaļu vien dzīvnieks visas tam nepieciešamās uzturvielas uzņemt nevar, savukārt, lai mājās gatavotā barība būtu pilnvērtīga un sabalansēta, saimniekam jābūt padziļinātām zināšanām gan par suņu veselību, gan uztura vajadzībām.

Ja saimnieks savam mīlulim vēlas nodrošināt augstvērtīgu, kvalitatīvu un pārbaudītu barību, vērts papētīt suņu barības ražotāju klāstu un to darbības principus. Profesionālā suņu barība tiek izstrādāta balstoties uz ilgu gadu izpēti sadarbībā gan ar veterinārārstiem, gan suņu audzētājiem. Tā radīta atbilstoši gan suņu šķirņu, gan vecumposmu īpatnībām un vajadzībām.

Premium un Super Premium klases barības sastāvā ir augstvērtīgi gaļas un zivju produkti, graudaugi, kas ir vērtīgs ogļhidrātu avots, kā arī dārzeņi, augļi, ogas un garšaugi, kas satur dažādus vitamīnus un minerālvielas. Tāpat šādas barības sastāvā ir vērtīgās taukskābes, piemēram, Omega-3 un Omega-6, kas nepieciešama ne tikai enerģijas ieguvei, bet arī normālai imūnsistēmas darbībai, ādas veselībai un veselīgam apmatojumam.

Profesionālas suņu barības liels pluss ir tāds, ka visas barībā esošās sastāvdaļas ir skaidri un precīzi norādītas uz iepakojuma etiķetes. Saimnieks var pārliecināties gan par barības kvalitāti, gan uzturvērtību, turklāt dienā nepieciešamais porciju skaits un daudzums, atbilstoši suņa svaram, arī ir norādīts uz iepakojuma. Saimniekam nav jāmin cik daudz un kādas uzturvielas mīlulis ar barību ir saņēmis, vai dzīvnieks ir kārtīgi paēdis, vai tieši otrādi – netiek pārbarots, vai barība ir piemērota dzīvniekam konkrētā vecumposmā utt.

Premium un Super Premium klases augšgalā ir Royal Canin suņu barība,  tā pat arī Josera, Ontario un Hill’s, kas piedāvā arī veterinārās barības līniju.

foto: Freepik.com/Freepik

Veselīga, kvalitatīva un augstvērtīga suņu barība Dinozoo.lv!

Premium, Super Premium un Holistiskā suņu barība, kā arī augstvērtīgi suņu kārumi, vitamīni un barības piedevas par vienmēr izdevīgām cenām plaša klāstā pieejami dinozoo.lv! Savukārt, ja vēlies saņemt konsultāciju par piemērotākās barības izvēli, apmeklē kādu no Dino Zoo veikaliem visā Latvijā, kur mūsu zinošie konsultanti ieteiks Tavam mīlulim labāko!

Reklāmas raksts sadarbībā ar DinoZoo.

Tēmas