Ātrs un patiešām iedarbīgs veids, kā nogatavināt akmens cietu avokado
Nav nekā gardāka par krēmīgu avokado, kad tas pievienots salātiem, olām, vai rotā brokastu sviestmaizes. Taču nereti pie mums veikalos iespējams iegādāties akmens cietus avokado, kuru nogatavināšanas process aizņem teju nedēļu. Portāls “EatThisNotThat” iesaka iedarbīgu veidu, kā paātrināt avokado nogatavināšanas procesu.
Droša pazīme, ka avokado ir nogatavojušies, ir tad, kad to miziņa ir tumši zaļa vai brūna, un tie ir nedaudz mīksti.
Ja vēlaties baudīt avokado, bet tas joprojām ir ciets, kā akmens, sertificēta dietoloģe Amanda Iskjerdo iesaka to ievietot brūnā papīra maisiņā kopā ar ābolu vai banānu uz divām dienām. Dietoloģe atklāj, ka šī taktika patiešām darbojas, pateicoties ābolos un banānos esošajam etilēnam.
“Āboli un banāni izdala etilēna gāzi, kas savukārt palīdz tiem nogatavoties. Ja maisiņā kopā ar šiem augļiem būs arī avokado, tas nogatavosies ātrāk, jo etilēna gāzes paliks maisiņā,” piebilst Iskjerdo.
Kāpēc avokado ir tik vērtīgs?
Avokado ir labs šķiedrvielu avots, satur kāliju, nātriju, magniju, A, C, E, B6, K1 vitamīnus,folskābi, niacīnu, pantotēnskābi, riboflavīnu un holīnu.
Tāpat tā sastāvā ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns un dažādi fitosteroli, kas samazina holesterīna līmeni un līdz ar to arī sirds un asinsvadu slimību risku. Hronisko slimību risku samazina arī avokado sastāvā esošās mononepiesātinātās taukskābes, kas no visiem taukiem veido lielāko pārsvaru – 71 procentu. Polinepiesātinātās taukskābes avokado ir 13%, bet piesātinātās taukskābes – 16 procenti.
Avokado eļļa var uzlabot asins lipīdu sastāvu un veicināt taukos šķīstošo vitamīnu un bioloģiski aktīvo vielu absorbciju no citiem produktiem, kas tiek ēsti kopā ar avokado. Kādā apskatā, kurā apkopoja astoņu pētījumu rezultātus, tika izcelta avokado spēja uzlabot sirds asinsvadu sistēmas veselību. Citos pētījumos akcentēta tā spēja uzturēt normālu svaru un novērst ar novecošanu saistītās veselības problēmas.