Kā saprast, ka selerijas ir gatavas ēšanai?
Visvērtīgākās seleriju saknes, protams, ir tās, kurām ceļš no dobes līdz šķīvim ir bijis visīsākais. Paņemot rokā, vajadzētu just saknes svaru – tas nozīmē, ka selerija nav nostāvējusi nepiemērotā vietā un izžuvusi. Labi, ja, pataustot mizu, tā šķiet mazliet mikla, nevis sačervelējusies
Kā apieties ar selerijām?
- Kātu selerijas pēc izskata nedaudz atgādina rabarberus, tāpēc, ja nepieciešams, tās var arī mizot tāpat kā rabarberus. Ja kāti liekas pārāk stiegraini, to mizošanai vispiemērotākie ir speciālie dārzeņu mizojamie naži, jo tie nogriež pavisam plānu miziņu.
- Sakņu selerijas mizošanai labāk izmantot asu parasto nazi, jo miza mēdz būt pabieza un grubuļaina.
- Ja sakņu selerija ir nomizota, bet tūlīt netiek cepta vai vārīta, tā jāieliek vieglā citronūdenī, jo citādi zaudēs gaišo krāsu un kļūs neizskatīga.
- Sakņu seleriju uzglabāšanai vispiemērotākais ir sauss, labi vēdināms pagrabs; saknes var arī ierakt sausās smiltīs. Ja pagraba nav, jāizlīdzas ar pieliekamo vai pat ledusskapi, taču tajā pāris nedēļas var uzglabāt niecīgu daudzumu sakņu, turklāt tās mēdz sažūt.
- Seleriju lapiņas kā garšaugs ir piemērots arī sasaldēšanai, taču, lai labāk saglabātos garša un smarža, ieteicams, sakapātas selerijas pārliet ar drusciņu ūdens un tad sasaldēt.
Seleriju un siļķu salāti ar rupjmaizes grauzdiņiem
Šie salāti vēl labāk garšo, ja rupjmaizi sagriež mazos gabaliņos, apcep un iemaisa pārējos produktos. Taču tad salāti ir uzreiz jāliek galdā, jo maize ātri zaudē kraukšķīgumu.
4 porcijas
25 minūtes
- 300 g selerijas saknes
- 250 g mazu siļķu filejas gabaliņu
- 2 mazi sīpoli
- 2 skābi āboli
- 1 gurķis
- 4 rupjmaizes šķēles
- 100 g skābā krējuma
- 1 tējk. aso sinepju
- 2 tējk. kaperu
- citrona sula
- eļļa cepšanai
- malti melnie pipari, sāls
- zaļumi
1. Gurķi sagriez mazos gabaliņos. Nomizotas selerijas, sīpolus un ābolus arī sagriez mazos gabaliņos un samaisi ar citrona sulu.
2. Maizi sagriez stienīšos. Pannā sakarsē eļļu un apcep maizi kraukšķīgu.
3. Krējumu sakul ar sinepēm, kaperiem, sāli un pipariem.
4. Bļodā liec siļķes, selerijas, sīpolus, ābolus, gurķus, pārlej ar mērci un uzmanīgi izcilā. Pārkaisi ar zaļumiem. Maizes grauzdiņus vai nu iespraud salātos vai pasniedz klāt.
Seleriju zupa ar bumbieriem un šķiņķi
Ja labāk garšo zupa ar biezumiem, atstāj to nesablendētu vai arī sablendē tā, ka jūt smalkus dārzeņu gabaliņus. Pikantākai garšai zupā var ieslacīt nedaudz čili eļļas un iekaisīt pikantus dīgstus.
4 personām
1 stunda
- 500 g mazos gabaliņos sagrieztu sakņu seleriju
- 300 g mazos gabaliņos sagrieztu kartupeļu
- 200 g ripiņās sagrieztu puravu
- 170 g caurauguša šķiņķa šķēlīšu
- 150 ml saldā krējuma
- 125 ml baltvīna
- 80 g sviesta
- 2 bumbieri
- 1 l buljona
- 1 ēdk. eļļas
- 1 ēdk. citrona sulas
- sāls, malts muskatrieksts, malti pipari
1. Katlā izkausē 50 g sviesta, ieber selerijas, kartupeļus un puravus un sautē aptuveni 5 minūtes. Pielej buljonu un turpini sautēt vēl 20–30 minūtes.
2. Nomizotus bumbierus sagriez mazos gabaliņos un apcep atlikušajā sviestā. Pielej vīnu un turpini sautēt vēl 5 minūtes. Pieber sāli un piparus.
3. Šķiņķi sagriez mazos gabaliņos, ieber sakarsētā eļļā un sacep.
4. Dārzeņiem pielej 50 ml krējuma un sablendē. Iemaisi citrona sulu, sāli un muskatriekstu. Atlikušo krējumu viegli saputo.
5. Zupu lej šķīvjos un izrotā ar putukrējumu, bumbieru un šķiņķa gabaliņiem.