foto: Publicitātes foto
Kāds datorkrēsls ir pareizā izvēle biroja darbiniekiem?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 10. novembris, 13:32

Kāds datorkrēsls ir pareizā izvēle biroja darbiniekiem?

Reklāmas projekts

Ja ievērojama darba dienas daļa aizrit, sēžot pie galda birojā, nepieciešams kvalitatīvs, ērts un ergonomisks datorkrēsls. Lasi un iepazīsties ar noderīgiem ieteikumiem, kas palīdzēs atrast perfekto datorkrēsla modeli!

Viens no galvenajiem aspektiem – iespēja krēslu pielāgot

Katra cilvēka augums ir unikāls, tāpēc krēsls, kas vienam darbiniekam der perfekti, citam var šķist neērts un izraisīt diskomfortu vai pat veselības problēmas. Datorkrēsliem iespējams pielāgot:

  • sēdekļa augstumu – krēslam jābūt tieši tik augstam, lai, tajā sēžot, pēdas būtu stabili novietotas uz grīdas, savukārt ceļgali – saliekti 90 grādu leņķī;
  • atzveltnes augstumu – atzveltnei mugura jāatbalsta pilnā garumā. Iespēja mainīt tās augstumu ļauj atzveltni pielāgot mugurkaula izliekumam;
  • sēdekļa dziļumu / izbīdījumu – sēžot datorkrēslā, starp sēdekļa priekšējo daļu un ceļgalu locītavu iekšpusi jābūt nelielai brīvajai nišai – aptuveni tik lielai, lai tajā varētu ievietot dūri. Tas nepieciešams, lai apakšstilbos un pēdās saglabātos optimāla asinsrite. Sēdekļa dziļuma pielāgošana ļauj šo principu ievērot neatkarīgi no datorkrēsla lietotāja auguma;
  • sēdekļa leņķi – pavisam nedaudz uz priekšu saliekts datorkrēsla leņķis nodrošina, ka gurni atrodas mazliet augstāk par ceļgaliem. Arī šis princips palīdz uzlabot asinsriti;
  • galvas un rokas balstus – ja krēsls ir aprīkots ar galvas balstu, svarīgi, lai tas atrastos kakla augstumā, tādējādi palīdzot atbrīvot plecu un kakla daļu. Savukārt rokas balstiem, ja tādi krēslam ir, jānodrošina apakšdelmu ērtu atrašanos uz galda virsmas.

Daļai datorkrēslu ir arī regulējams gaisa spilvens jostas vietā un iespēja pielāgot šūpošanās funkcijas intensitāti.

Jo vairāk stundu pie galda pavadi, jo kvalitatīvāks datorkrēsls nepieciešams

foto: Publicitātes foto

Datorkrēsli šobrīd pieejami ļoti plašā klāstā, un to kvalitāte ievērojami atšķiras. Tiesa, ne vienmēr vajadzīgs lūkoties pašu labāko krēslu virzienā. Ir atšķirība, vai datorkrēslu izmanto laiku pa laikam, pie tā pastrādājot vien dažas stundas, vai arī tas nepieciešams 24 stundu garām maiņām.

Šī iemesla dēļ datorkrēslus iedala vairākās klasēs, ņemot vērā, cik ilgi tos paredzēts izmantot:

  • Četru stundu modeļi – vienkāršākie datorkrēsli, kas piemēroti darbiniekiem, kuri vismaz pusi no darba dienas ir kustībā;
  • Astoņu stundu modeļi – pareizā izvēle cilvēkiem, kuri pie biroja galda aizvada standarta darba dienu;
  • 12 stundu modeļi – paredzēti garām darba stundām, nodrošinot optimālu komfortu un ergonomiku arī tad, ja sēdus nākas pavadīt vairāk nekā ierastās astoņas stundas;
  • 24 stundu modeļi – maksimāli komfortabls un ergonomisks krēsls, kas ļaus justies komfortabli pat pēc vairāk nekā 20 aizvadītām darba stundām.

Vērā gan jāņem, ka šim iedalījumam ir rekomendējoša nozīme. Piemēram, ja sēdus pavadi ierastās sešas līdz astoņas stundas, taču gribi krēslu, kuru iespējams pielāgot ikvienā aspektā un kas kalpos daudzus gadus, labāk lūkoties 12 vai 24 stundu modeļu klāstā.

Pievērs uzmanību datorkrēsla mehānismam

foto: Publicitātes foto

Datorkrēsliem ir dažādi mehānismu veidi, un no tiem atkarīgs, cik lielā mērā krēsls pielāgojas tā lietotāja kustībām. Atzveltne ar pastāvīgu saskari nozīmē, ka krēsla sēdeklis ir fiksēts, bet slīpuma fiksācija nodrošina vienādu leņķi gan šūpošanās režīmā, gan fiksētā stāvoklī. 

Sinhronais mehānisms brīdī, kad atzveltnes pozīcija mainās par diviem grādiem, sēdekļa pozīciju izmaina par attiecīgi vienu grādu, turklāt atzveltni un sēdekli iespējams fiksēt, vai arī pretestību ļaut pielāgot ķermeņa svaram. Multi sinhronais mehānisms darbojas tāpat, taču tam pastāv opcija atvienot sēdekļa regulāciju, ļaujot ērti izstaipīties. Augstāko pilotāžu sastapsi asinhronā mehānisma krēslos, kuros gan atzveltnes, gan sēdekļa slīpumu var iestatīt manuāli vai ļaut tam pielāgoties ķermeņa kustībām.

Vai esi sapratis, kāds datorkrēsls ir piemērotākais tev vai taviem darbiniekiem? Neatkarīgi no atbildes, aplūko AJProdukti.lv plašo piedāvājumu, kurā atrodami tikai kvalitatīvi krēsli un daudzas citas mēbeles gan birojiem, gan mājokļiem! Atrast labāko modeli palīdzēs gan ērtais meklēšanas filtrs, detalizētie apraksti un kvalitatīvās fotogrāfijas, gan, ja nepieciešams – arī klientu apkalpošanas speciālistu konsultācijas. Tam visam bonusā – ātra piegāde!

Tēmas