foto: Paula Čurkste/LETA
Noskaidroti Kuldīgas kaķu populārākie vārdi: pirmajā vietā Muris
Kuldīgas pusē visiecienītākais kaķu vārds ir Muris, liecina vietējā veterinārā servisa apkopotie dati.
Mūsu mīluļi
2022. gada 11. augusts, 06:50

Noskaidroti Kuldīgas kaķu populārākie vārdi: pirmajā vietā Muris

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas Obodņikova veterinārais serviss apkopojis datus par vispopulārākajiem kaķu vārdiem novadā, vēsta Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks”. Kuldīgas pusē kaķumīļi saviem lolojumiem visbiežāk dod Mura, Mika un Rūda vārdus. Tas ir mazliet atšķirīgāk nekā Latvijas peļu junkuru visiecienītāko vārdu tops.

Kuldīgas novada iedzīvotāji saviem kaķiem dod gan filmu varoņu un grieķu dievību, gan cilvēku un pat garšvielu nosaukumu vārdus. Tomēr ir vairāki, kas atkārtojas biežāk: Muris, Miks, Rūdis, Pēcis, Pipars, Poga, Pūka, Pice, Bella un Lote, raksta “Kurzemnieks”. Ir arī retāki vārdi, piemēram, Rufo, Neo, Kapučīno, Akidous, Hugo-Boss, Herkuless un Rūsiņš.

Jāteic, ka 2020. gada nogalē Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts veica pētījumu, aptaujājot ap 18 000 kaķu saimnieku, lai noskaidrotu, kādi tad Latvijā ir vispopulārākie kaķu vārdi. Pirmajā vietā bija Pūka, otrajā – Rūdis, bet trešajā - Muris, klāstīja šī pētījuma autore, Latviešu valodas institūta valodniece Ilze Štrausa. Bet bez šiem populārajiem pirmajā desmitniekā ir arī Bella, Mince, Poga, Mika, Mia, Simba un Lote. 

Saviem pūkainajiem mīluļiem Latvijas iedzīvotāji labprāt piešķir arī mīļvārdiņus, piemēram, Pūciņa, Tūtiņa, Tviksiņš, Ilknītis, Cukuriņš, Čabulītis, Bulciņa, Bumbulītis. Uzzinot Latvijas iedzīvotāju saviem mīluļiem dotos vārdus, var noskaidrot, ka ar humora izjūtu Latvijas iedzīvotājiem viss ir kārtībā. Mūsu ņaudētāji bija tikuši pie tādiem vārdiem kā Cidons, Eu un Pirmdiena, bija arī pa vienam Kovidam, Notāram, Pelei, Vāverei, Pandai, Lācim, Sivēnam, Čībatapkinam, Paprikai, Kabacim un Tomātam. Kāds muris pat tika nosaukts par Šmigu, jo gaviļniekam tika uzdāvināts alkoholam paredzētajā dāvanu maisiņā.

Gadu no gada kaķu vārdu tops gan mainās. 2019. gadā mājdzīvnieku pieskatīšanas un pastaigu serviss “Whisker” ziņoja, ka toreiz Latvijā visvairāk bija kaķu ar Pūkas, Minces un Mia vārdu.

Te gan jāsaka, ka Latvijas kaķumīļiem ir iespēja saviem mīluļiem ne tikai izdomāt jaunus vārdus, bet arī izvēlēties kādu no jau esošajiem. Izvēle ir visnotaļ plaša, jo pirms pieciem gadiem papīrlietu un suvenīru ražotājs “NicePlace” izdeva Kaķu vārda dienu kalendāru, kurā ierakstīti 1437 Latvijas kaķu vārdi.

Tēmas