foto: Shutterstock
Kāpēc arī sunim un kaķim zobi jātīra katru dienu?
Mūsu mīluļi
2022. gada 23. maijs, 06:34

Kāpēc arī sunim un kaķim zobi jātīra katru dienu?

"100 Labi Padomi"

“Sunim un kaķim tā saucamie piena zobi nomainās sešu mēnešu vecumā. Kad izaug jaunie zobi, tie jāsāk tīrīt,” saka dzīvnieku stomatologs Agris Ilgažs. Speciālists aicina to darīt divas reizes dienā – tāpat kā zobus tīra cilvēki. Taču apsveicami, ja mājdzīvniekam zobus iztīrīsi arī vienu reizi dienā.

Nē smaganu iekaisumam

Ja par suņa vai kaķa zobiem nerūpējas, agri vai vēlu parādās aplikums, kas mineralizējas un kļūst par zobakmeni. Attīstās periodontālā slimību – veidojas smaganu iekaisums, zobi sāk kustēties un jau trīs četru gadu vecumā var izkrist. Tiesa, zoba zaudējums sunim un kaķim nav tik traģisks kā cilvēkam. Mēs ēdienu sakošļājam un norijam, bet suņu un kaķu zobu anatomija paredzēta, lai barību tikai nokostu. Ja zobu nav, suņi un kaķi mīksto vai sauso barību var turpināt ēst bez problēmām.

Ar ko tīrīt?

Veterinārajās aptiekās vai zooveikalos var nopirkt speciālas zobu pastas mājas mīluļu zobu kopšanai. Cilvēkiem domātos līdzekļus nekādā gadījumā nedrīkst izmantot dzīvnieku zobu tīrīšanai, jo viņi nespēj tos izspļaut. Zobu birstes izvēle nav tik strikta – var izmantot speciāli mājdzīvniekiem domātās, bet var izlīdzēties ar cilvēkiem paredzētajām mīkstajām zobu sukām. Kaķiem un augumā maziem suņiem lieto arī maziem bērniem domātās zobu birstītes. “Mūsu mājā cilvēku nolietotās zobu birstes kļūst par birstītēm mūsu mīluļiem,” saka speciālists. Ar veikalā nopērkamajiem našķiem vai rotaļlietām, kas domātas mājdzīvnieka zobu un smaganu masēšanai, zobu tīrīšanu tomēr nevar aizstāt, un šo funkciju nepildīs arī šķidrums zobakmens šķīdināšanai.

Ja pamani, ka sunim vai kaķiem ir nepatīkama elpa vai, paceļot augšlūpu, uz lielajiem zobiem – ilkņiem un dzerokļiem – redzams zobakmens, vērsies pie veterinārārsta. Labāk to darīt laikus, lai paspētu novērst problēmas. Vilcinoties var gadīties, ka vienīgais, ko ārsts var izdarīt, ir izraut zobu.

“Saimnieki bieži aizbildinās, ka dzīvnieks neļaujas mutes higiēnas procedūrām, bet tas ir tāpat kā ar bērniem – arī viņi daudz ko negrib darīt, bet mēs esam par tiem atbildīgi,” uzsver dzīvieku zobārsts.