Kas ir pasaulē dārgākā eļļa, ko iegūst no planētas senākajiem kokiem?
To iegūst no argāna (Argania spinosa) – ērkšķaina koka, kas aug tikai Marokas dienvidrietumos un kura olīvām līdzīgie augļi nogatavojas vairākas reizes gadā. Tas ir viens no planētas senākajiem kokiem, kas aug simtiem gadu, taču pirmo ražu var gaidīt tikai 26. gadā.
Litram pasaules dārgākās eļļas nepieciešami aptuveni 20 kg argāna augļu. Zināms arī kāds savdabīgs veids, kā šie augļi tiek vākti. Vispirms tos apēd kazas, kurām saules izdedzinātajā zemē tā nereti ir vienīgā maltīte. Lai tiktu pie kārotā, tās, nebīstoties ērkšķu, kāpj kokā. Tad auglis cietajā apvalkā izceļojas pa kazas gremošanas traktu, zaudējot ārējo apvalku, un absolūti dabiski tiek izvadīts ārā. Tad viss norit, kā turpmāk aprakstīts, tikai apvalks vairs nav jānoņem. Augļus savāc, izžāvē, atbrīvo no mizas apvalka, apgrauzdē uz atklātas uguns un samaļ rokas dzirnaviņās. Sanāk tāda kā putriņa, kurai pievieno ūdeni, sajauc un izspiež eļļu.
Eļļai ir dzelteni zeltaina nokrāsa un riekstaina garša. To izmanto skaistumkopšanā ādas un matu barošanai un mīkstināšanai, medicīnā, lai ārstētu ādas iekaisumus. Vērtīgā eļļa satur ideālu taukskābju un antioksidantu komplektu, tāpēc to droši var lietot iekšķīgi gan medicīniskos nolūkos, gan kulinārijā. Gastronomijā argāna eļļu visbiežāk izmanto aukstajās uzkodās un salātos. Brokastīs lieliski garšos argāna eļļā pamērcēta baltmaize.