No simtiem garšvielu patiešām nepieciešamas ir vien septiņas. Kuras tās ir?
Pārtikas veikalu plauktos atrodamas vairāk nekā simts dažādas garšvielas, taču gardu ēdienu pagatavošanai nepieciešamas vien septiņas. Kā iesaka portāla “Realsimple” eksperti, neskaitot sāli, garšvielu plauktiņā nepieciešamas šādas lietas:
1. Smalcināti sarkanie pipari
Sarkanie pipari būs vies no ātrākajiem veidiem, kā ēdienam iedot asumu. Garšvielas ne tikai papildina ēdienu ar lielisku aromātu un izsmalcinātu garšu, bet arī dod daudz laba veselībai.
2. Lauru lapas
Dižciltīgais laurs (Laurus nobilis) ir lietots gan kā garšviela, gan ārstniecībā, gan kā uzvaras, slavas un diženuma simbols. Subtropos iecienīts kā dekoratīvs augs. Tikai viena lauru lapa var mērci vai buljonu uzlabot līdz “citai dimensijai”.
3. Malts kanēlis
Kanēlis līdzās krustnagliņām un kardamonam ir tā dēvētajā labsajūtas garšvielu trijniekā, taču kanēlis skaitās tik īpašs, ka tā vērtības noteikšanai radīta speciāla mērvienība. Pie mums veikalos nopērkamais maltais kanēlis lielākoties nāk no Ķīnas un ir uzlabots ar nelielu Ceilonas kanēļa piedevu. Tas ļoti ātri zaudē aromātu, tāpēc ieteicams to iegādāties nelielā daudzumā un ilgi neglabāt.
5. Smalcināts koriandrs
Ja nu ir kāds trakoti sens garšaugs, tad tas ir koriandrs, precīzi sakot, sējas koriandrs ar zaļajām lapiņām, ko mūsu tirgos joprojām mēdz dēvēt par kinzu. Šo garšvielu bieži izmanto Vidusjūras zupās un sautējumos. Savienojiet to ar aromātiskām ķimenēm, lai iegūtu papildu garšas nianses. Īpaši labi zaļais koriandrs iederas ēdienos, kam pievienots karijs un kokosriekstu piens, kā arī zivju mērce.
6. Melnās ķimenes
Gan maltas, gan veselas melnās ķimenes ir aromātiska piedeva maizei, cepumiem un it sevišķi plāceņiem, kas iecienīti Tuvo Austrumu un Āzijas tautu virtuvē. Ar melnajām ķimenēm aromatizē un uzlabo garšu tējai un kafijai.
7. Čilli pulveris
Lietojot uzturā asus ēdienus, ir vieglāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Čili veicina ,,sliktā,, holesterīna līmeņa pazemināšanos. Bez tam, pikants un ass ēdiens ātrāk rada sāta sajūtu, tādēļ pārēšanās nedraud.
8. Melnie pipari
Melnie pipari tiek uzskatīti par pasaulē visvairāk lietoto garšvielu. Taču, izrādās, piparus var izmantot neskaitāmos veidos, pat tādos, kādi mums līdz šim vispār nav ienākuši prātā.