Var kaitēt veselībai un sabojāt lietas: piecas situācijas, kurās nekad neizmantot papīra dvieļus
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Var kaitēt veselībai un sabojāt lietas: piecas situācijas, kurās nekad neizmantot papīra dvieļus

"100 Labi Padomi"

Papīra dvieļi saimniecībā ir tik ļoti noderīgi un daudzpusīgi lietojami, ka daudzi gandrīz vairs nespēj iedomāties ikdienu bez tiem. Taču ne visi zina, ka šā papīra ražošanā tiek izmantotas cilvēka veselībai un videi kaitīgas ķimikālijas.

Papīra dvieļu, jo sevišķi krāsaini apdrukāto, izmantošana būtu rūpīgi apdomājama. Krāsa no rakstainiem papīra dvieļiem, nonākot saskarē ar mitrumu, gandrīz vienmēr nokrāso virsmu, priekšmetus, produktus, turklāt šo krāsu sastāvā mēdz būt viela, kas izraisa vēzi.

Kam nav piemērots papīra dvielis?

  • Pārtikas produktu ietīšanai uz ilgāku laiku, it sevišķi, ja produkti ir mikli vai mitri un ar šo mitrumu piesūcas arī dvielis.
  • Traipu un netīrumu izberzēšanai no paklājiem, mīkstajām mēbelēm, tekstilijām un apģērba. Piemēram, ja uz paklāja izlijusi glāze ūdens, papīra dvieli vari uzlikt virsū, lai uzsūktu slapjumu, bet nevajag mēģināt to izberzēt pēc iespējas sausāku – papīrs izšķīdīs vai sabirzīs un ieķersies paklājā, un rezultātā problēmu būs vēl vairāk. Labāk lieto auduma dvieli.
  • Plīts virsmu, cepampannu un grila restīšu sausai tīrīšanai. Netīrās virsmas un pārējos priekšmetus ieteicams bagātīgi samitrināt ar ūdeni, kuram pievienots taukus šķīdinošs trauku mazgāšanas līdzeklis, kādu laiku pamērcēt un pēc tam notīrīt ar švammīti.
  • Siera un dārzeņu rīvju nosusināšanai, jo rīves asumiņi sasmalcina papīru tāpat kā produktus, un pēc tam jādara dubults darbs – jādabū papīra skrandiņas laukā no rīves.
  • Televizora ekrāna un monitoru tīrīšanai, jo papīrs satur ar aci neredzamas skaidiņas, kas var saskrāpēt ekrāna un monitoru virsmu.