foto: Shutterstock
Kas ir 72 stundu lietu sarakstā minētās ūdens attīrīšanas tabletes, un kad tās jālieto?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 8. marts, 05:34

Kas ir 72 stundu lietu sarakstā minētās ūdens attīrīšanas tabletes, un kad tās jālieto?

Jauns.lv / Mammamuntetiem.lv

Aizsardzības ministrijas sagatavotajā 72 stundu lietu sarakstā krīzes situācijas pārvarēšanai ieteikts iegādāties arī ūdens attīrīšanas tabletes. Kas tās ir un kādās situācijās lietojamas?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādos gadījumos tabletes jāizmanto un cik ilgstoši uzturā var lietot ūdeni, kas ir šādi attīrīts, portālam Mammamuntetiem.lv stāsta ārsts, pediatrs rezidents Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Mareks Marčuks.

Ūdens attīrīšanas tabletes attīra no bioloģiskā piesārņojuma, proti, vīrusiem, baktērijām un parazītiem, piemēram, vēdervīrusu izraisītājiem, kampiolbakērijām, žiardiāzes.

Tās neattīra ūdeni no ķīmiskā vai radioaktīvā piesārņojuma, skaidro ārsts. Turklāt visefektīvāk iedarbojas tieši uz parazītiem un baktērijām, bet mazāk efektīvi uz vīrusiem. Lielākoties tablešu sastāvā ir jods, hlors vai tā savienojumi.

Ja ir jālieto uzturā ūdens no ezera, strauta vai dīķa, tad labāk to attīrīt ar tableti, jo ar neapbruņotu aci ūdenī mītošās baktērijas redzēt nevar. Acīmredzams bioloģisks piesārņojums ir tikai vasarā, kad ūdens “sazied” un ir zaļš. 

Pieaugušajiem un bērniem ar vairogdziedzera problēmām un grūtniecēm nebūtu vēlams izmantot tabletes, kurās aktīvā attīrošā viela ir jods. 

Tabletes ir izmantojamas tikai ārkārtas situācijā, ja patiešām nav pieejams tīrs dzeramais ūdens. Tās nav jāpievieno krāna ūdenim. 

Kā pareizi izmantot ūdeni attīrošās tabletes

  • Pievērs uzmanība iepakojumam. Tikai tabletes ar atbilstošu derīguma termiņu iedarbosies un attīrīs ūdeni.
  • Rūpīgi izlasi instrukciju, kurā būt norādīts, uz cik lielu ūdens tilpumu jāpievieno noteikts skaits tablešu.
  • Tabletei ūdenī ir pilnībā jāizšķīst. Pirms ūdens lietošanas tajā nedrīkst būt palikušas pusizšķīdušas tabletes vai nogulsnes.
  • Sākotnēji ūdens var iekrāsoties dzeltenīgi brūnā krāsā. Par to nav jāuztraucas, jo notiek ķīmiska reakcija, kas pēc laika mazinās.
  • Uzreiz pēc tabletes izšķīšanas ūdeni lietot nevar. Jāpaiet laikam, kamēr baktērijas ir nonāvētas. Parasti tās ir 30 minūtes.
  • Ar tabletēm attīrīts ūdens nav paredzēts ilgstošai un regulārai lietošanai.

Tomēr, ja nav krīze un ārkārtas situācija, labāk izvēlēties labu dzeramo ūdeni.