Suns pastiprināti laiza ķepas? Aiz tā var slēpties gana nopietna problēma
foto: Shutterstock
Mūsu mīluļi
2022. gada 22. februārī, 06:45

Suns pastiprināti laiza ķepas? Aiz tā var slēpties gana nopietna problēma

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja jūsu sunim starp kāju pirkstiem ir sāpīgi izaugumi, pamēģiniet veterinārārstes Dr. Rohini Satišas pārbaudītās holistiskās ārstēšanas metodes.

Lieli veidojumi, kas izveidojas starp ķepas pirmo un otro pirkstu (parasti pie pēdas priekšējiem spilventiņiem), suņiem ir bieži sastopama problēma. Tos dēvē par starpnagu furunkuliem un starpnagu cistām. Lielāko daļu šo veidojumu izraisa bakteriāla infekcija, bet tie var rasties arī alerģijas, ērču, ieaugušu matiņu, svešķermeņu, piemēram, ērkšķu vai sēklu, vai pastiprinātas ķepu laizīšanas dēļ, ko suns dara stresa vai kairinājuma ietekmē. Dažos gadījumos veidojums var būt labdabīgs vai ļaundabīgs audzējs.

Riska faktori, kas var izraisīt furunkulus, ir liekais svars, gara spalva un nosliece uz palēninātu vairogdziedzera darbību (hipotireoīdismu).

Pazīmes un simptomi

Starpnagu furunkuli un cistas var būt sarkani vai zilgani. Ja sunim starp kāju pirkstiem ir daudz spalvu, var būt grūti ieraudzīt brūces, tāpēc ieteicams regulāri apskatīt suņa ķepas, it īpaši, ja viņš tās pastiprināti laiza. Par furunkuliem var liecināt arī slimās ķepas vājums un periodiska klibošana.

Diagnoze

Vienmēr būtu ieteicams parādīt veidojumu veterinārārstam, it īpaši, ja neizdodas to izārstēt ar dažiem vienkāršiem mājas aptieciņas līdzekļiem.

Ja veidojums turpina strauji palielināties un kļūst ciets, veterinārārsts var veikt audzēja biopsiju – paņemt ar adatu šūnas izmeklēšanai, lai izslēgtu vēzi. Ja ārsts ir pārliecināts, ka veidojumu izraisījis iedūries ērkšķis vai nezāles sēkla, vai kāds cits svešķermenis starp suņa ķepas pirkstiem, viņš to var izņemt.

Ja cista ir cieta un ir piestiprinājusies pie kaula, var būt nepieciešams rentgena izmeklējums, jo kaulu vēzis var sākties kā neliels veidojums, lai gan tā notiek reti.

Ja veterinārārstam ir aizdomas par ērcēm, var būt nepieciešams paņemt ādas paraugus, lai izpētītu ērces mikroskopiski.

Tradicionālā ārstēšana

Gadījumos, kad veidojuma rašanās iemesls ir infekcija, parasti izmanto ārīgi un iekšķīgi lietojamas antibiotikas. Ja infekcija ir ielaista un suns cieš sāpes, var tikt nozīmēti nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, kaprofēns vai maloksikāms. Ja infekcijai vēl pievienojas rauga sēnīte, piemēram, Malassezia, var tikt nozīmēts orāli lietojamu pretsēnīšu medikamentu kurss. Ja pamatcēlonis ir atopiskais dermatīts, var būt nepieciešama monoklonālo antivielu terapija, piemēram, jāveic Cytopoint injekcijas.

Operācija var būt nepieciešama tad, ja ir aizdomas par audzēju vai ja veidojums nesamazinās, lietojot antibiotikas vai steroīdus.

Veidojumi var būt ļoti niezoši un sāpīgi, tāpēc sunim var būt nepieciešams uzlikt apkakli, kas viņam neļauj laizīt un kost ķepas, jo košana un laizīšana neļauj brūcei sadzīt.

Dabīgie līdzekļi

Ja veterinārārsts suni ir apskatījis un konstatējis, ka saslimšana ir viegla un komplikāciju nebūs, ir daži dabīgi līdzekļi, ko var izmēģināt, lai ātrāk atbrīvotos no starppirkstu veidojumiem.

Epsomas sāls

Epsomas sāls jeb magnija sulfāts ir vienkāršs, bet efektīvs līdzeklis starppirkstu cistu un furunkulu ārstēšanā, jo palīdz izvilkt no brūces visu slikto. Pielieciet mazliet sāls ūdenim un divas vai trīs reizes dienā apmazgājiet suņa ķepas.

Ābolu sidra etiķis

Tas ir labi zināms antibakteriālā un pretsēnīšu efekta dēļ, un arī to var izmantot ķepu vannošanai. Pievienojiet vienu glāzi siltam ūdenim un reizi dienā lieciet sunim tajā pastāvēt 30–60 sekundes.

Zāļu tējas

Kumelīšu, ehinācijas, Kanādas zeltsaknes vai zaļās tējas uzlējums var labi darboties gan kā ārstniecības, gan profilakses līdzeklis. Šo zāļu tēju savelkošā, antioksidatīvā un pretiekaisuma iedarbība palīdz samazināt iekaisumu. Ielieciet četrus tējas maisiņus 4,5 l ūdens, pagatavojiet tēju un mērcējiet suņa ķepas 30 sekundes.

Dabīgie šampūni

Var palīdzēt arī dabīgie un organiskie suņu šampūni, kas satur nomierinošas sastāvdaļas kā alveja un kumelītes un antibakteriālas ēteriskās eļļas, piemēram, oregano un tējaskoka eļļu.

Bentonīta mālu pulveris

To var uzklāt starp kāju pirkstiem uz sausām ķepām, kad tās ir notīrītas, jo skartajai vietai jābūt sausai. Nātrijs un kalcijs, ko satur bentonīta mālu pulveris, palīdz arī izvilkt strutas.

Alvejas gels

Suņiem ar ādas slimībām, piemēram, ekzēmu un dermatītu, labi palīdz alveja. Tā kā aloe vera satur dabīgus antihistamīnus un tai ir antiseptiska iedarbība (galvenokārt, pateicoties saponīniem – ziepjainām vielām ar attīrošu iedarbību), tā var samazināt niezi, kas savukārt palīdz nomierināt ādu. Alvejas gelu var pagatavot mājas apstākļos.

Noni losjons

Mājdzīvniekiem paredzētajam noni sulas losjonam, ko ražo "Hawaiian Organic Noni" piemīt nomierinoša, antibakteriāla, pretsēnīšu un analgētiska iedarbība. Uzklājiet to tieši uz cistas vai sāpošajām vietām.

Ēteriskās eļļas

Vēl viens līdzeklis, ko var iegādāties ASV, ir "Dump-a-Lump" eļļa. Tas ir ēterisko eļļu maisījums, kas satur vīraku, mirres un sandalkoka eļļu, kas var palīdzēt samazināt cistu, kārpu un citu veidojumu lielumu. Tā kā eļļu maisījums ir ļoti stiprs, to vajadzētu atšķaidīt ar frakcionētu kokosriekstu eļļu. Līdzekli uzklāj uz cistas vai veidojuma vairākas reizes dienā vienu nedēļu.

Koloidālais sudrabs

Koloidālais sudrabs ir zināms, pateicoties tā antibakteriālajai un pretsēnīšu iedarbībai. Lai palīdzētu novērst un ārstēt furunkulus, var lietot īpašu izsmidzināmu līdzekli, kas jāiepūš sunim starp ķepu pirkstiem. 

Ķīnas tautas medicīnas augi

Pie dažiem holistiskās veterinārās medicīnas ārstiem var iegādāties Ķīnas tautas medicīnā izmantotas ārstniecības augu formulas, kas palīdz ārstēt starppirkstu dermatītu.  Konsultējieties ar veterinārārstu, kas ir apguvis tradicionālo Ķīnas tautas veterināro medicīnu, jo šāds speciālists izstrādās tieši jūsu sunim piemērotu formulu.

Lāzerterapija

Pierādīts, ka ar CO2 lāzerterapija, ko izmanto daži veterinārārsti, var veiksmīgi ārstēt atsevišķus starppirkstu cistu veidus.

Padoms

Jebkuru ārīgi lietojamu aerosolu, smēri vai ziedi uzklājiet pirms suņa barošanas vai iešanas ārā, jo tas novērsīs dzīvnieka uzmanību, un suns, visticamāk, nenolaizīs smēri.

Ja varat uzlikt sunim apkakli un paturēt to 15 minūtes pēc ziedes uzklāšanas, tas vēl vairāk paātrinās dzīšanas procesu.