foto: Shutterstock
Ar ko barot pīles un gulbjus, ja maize ir aizliegto lietu sarakstā
Viena Vide Visiem
2022. gada 20. janvāris, 11:02

Ar ko barot pīles un gulbjus, ja maize ir aizliegto lietu sarakstā

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Ornitologi māca, ka gulbjus un pīles cilvēkam vispār nevajadzētu barot. Meža pīles un gulbji ir gājputni, kuriem ziemā būtu jālido uz dienvidiem, taču, tā kā cilvēki pīles baro, tās arvien biežāk pārziemo Latvijā, īpaši pilsētās. Ar gulbjiem ir līdzīgi, tikai tie pie barošanas pierod ļoti ātri un tādā mērā, ka nelido prom pat tad, ja tiem draud iesalšana ledū.

Ja nu tomēr gulbji ir iebaroti, turpini to darīt regulāri līdz pat pavasarim, citādi šie cēlie putni nenovēršami ies bojā. Labāk ūdensputnus barot tādu upju un dīķu tuvumā, kas ziemā ilgi neaizsalst. Atklāts ūdens gulbjiem un pīlēm ziemā ir tikpat nepieciešams kā barība.

Ornitologi un uztura speciālisti ir vienisprātis, ka baltmaize, lai gan tā garšo putniem un cilvēkiem, ne vienam, ne otram nav veselīga un pilnvērtīga barība. Jāņem vērā arī tas, ka putnu neapēstā maize piesārņo ūdeni, tā ūdenstilpē sāk pūt, savukārt tas liek veidoties aļģēm, kas ir nāvējošas zivīm. Šīs aļģes ir kaitīgas arī pašām pīlēm, kas nereti to dēļ saslimst, bet pūstošās maizes un aļģu dēļ ūdens sāk smakot. Tāpat nevajadzētu putnus barot ar vafelēm, cepumiem, čipsiem vai konfektēm – tas vairāk kaitēs nekā palīdzēs! 

Baro  putnus ar auzām, kviešiem, citiem graudiem, cieti novārītu biezputru (bez cukura!), rīvētiem burkāniem, tvaicētiem dārzeņiem, piemēram, brokoļiem vai kartupeļiem, saldētiem, bet atkausētiem zirņiem, kukurūzu, salātlapām, spinātiem. Meža pīles vari cienāt arī ar ozolzīlēm.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.