foto: Shutterstock
Tipiskākās kļūdas, kādas pieļaujam, vēdinot telpas ziemā
Noderīgi ikdienā
2022. gada 14. janvāris, 09:53

Tipiskākās kļūdas, kādas pieļaujam, vēdinot telpas ziemā

"100 Labi Padomi"

Pareiza vēdināšana ne tikai uzlabos gaisa kvalitāti, bet arī neļaus telpām pārlieku atdzist un veidoties nevēlamam mitrumam.

Tā vietā, lai atvērtu logu jebkurā brīdī, dari tā - 

  • Telpu vēdini tad, kad sildierīces nesilda vai līdz minimumam ir samazināta to temperatūra. Ja atvērsi logu, kad sildierīces ir viskarstākās, viss siltais gaiss vēdināšanas laikā izplūdīs ārā.

Kad vēdini atsevišķu istabu, aizver durvis uz pārējām

  • Ja vēdini tikai kādu atsevišķu telpu, vēdināšanas laikā aizver durvis uz blakus telpām. Ja durvis būs atvērtas, siltais gaiss, saskaroties ar auksto, nosēdīsies kondensāta veidā. Tāds pats efekts būs arī tad, ja pēc vēdināšanas vēso gaisu ielaidīsi nevēdinātajās, siltajās telpās.

Nevēdini stundām ilgi

  • Ziemā telpas ir jāvēdina īsu laiku, bet ar plaši atvērtiem logiem, lai gaiss apmainītos ātri, bet mājokļa sienas un mēbeles nepagūtu atdzist. Ja ilgi atstāsi logu vēdināšanas režīmā vai nedaudz atvērtu, gaiss mainīsies lēnām, telpa un tajā esošie priekšmeti atdzisīs – vēdināšana būs neefektīva, bet siltuma zudums liels. Ziemā telpu vēdini, plaši atverot logu uz 5–10 minūtēm, un seko līdzi, lai vēdināmajā telpā temperatūra nepazeminās zem 16 grādiem.  Telpas ir vēdini arī tad, ja ārā gaisa temperatūra pazeminās zem -20 grādiem, tikai tad vēdināšanai atvēli kādas četras minūtes.

Vēdini bieži!

  • Telpas vēdini regulāri, tikai tā savā mājoklī varēsi nodrošināt kvalitatīvu gaisu.  Guļamistabu vēdini no rīta un vakarā, darbistabu (ja strādā attālināti) reizi divās stundās, pārējās dzīvojamās telpas – trīs reizes dienā.