foto: ddp / Vida Press
Žāvētas aprikozes mēdz būt gan glīti oranžas, gan neizskatīgi bālas, pat brūnganas.
Žāvētas aprikozes mēdz būt gan glīti oranžas, gan neizskatīgi bālas, pat brūnganas.
Noderīgi ikdienā

Kā vislabāk izmantot žāvētas aprikozes

"100 Labi Padomi"

Žāvētas aprikozes ir bagātas ar antioksidantiem un stiprina imūnsistēmu, kā arī pasargā organismu no pārskābināšanās. Ja katru dienu apēd vismaz 4–5 aprikozes, pagarinās mūža ilgums – tā saka Himalajos.

Lai iegūtu kilogramu žāvētu aprikožu, ir vajadzīgi četri kilogrami svaigu. Ir dažādi žāvēšanas paņēmieni – gan ēnā, gan saulē. Ēnā žāvētās aprikozes ir gaļīgākas, matētas, pat it kā klātas ar smalku putekļu kārtiņu, līdz ar to – dārgākas.

Žāvētas aprikozes mēdz būt gan glīti oranžas, gan neizskatīgi bālas, pat brūnganas. Tas tāpēc, ka žāvētos augļus bieži vien apstrādā ar sēra dioksīdu, lai saglabātu košāku krāsu. Vizuāli šādi augļi izskatās labāk, tomēr tie ir mazāk veselīgi. Turklāt neapstrādātiem – neizskatīgākiem – augļiem ir spēcīgāka un dabiskāka garša un daudz lielāka vērtība.

foto: CAMERA PRESS/Gallo Images / SA Garden / Vida Press
Veselas žāvētas aprikozes pirms pievienošanas zupām un putrām uz vairākām stundām vai visu nakti iemērc siltā (ne karstā!) ūdenī, lai uzbriest. Šādas aprikozes padara biezputru saldāku.
Veselas žāvētas aprikozes pirms pievienošanas zupām un putrām uz vairākām stundām vai visu nakti iemērc siltā (ne karstā!) ūdenī, lai uzbriest. Šādas aprikozes padara biezputru saldāku.

Zināšanai

● Veselas žāvētas aprikozes pirms pievienošanas zupām un putrām uz vairākām stundām vai visu nakti iemērc siltā (ne karstā!) ūdenī, lai uzbriest. Šādas aprikozes padara biezputru saldāku, tāpēc tai jāpievieno mazāk cukura, nekā ieteikts receptē (ja biezputru gatavo pēc konkrētas receptes).

● Ja izdodas tikt pie svaigi žāvētām aprikozēm (pēdējos pāris gados arī pie mums ir labas aprikožu ražas), ieteicams tās uzglabāt auduma maisiņā un turēt apmēram 15 grādu temperatūrā. Pat pareizi žāvētās aprikozēs, ja vien tās netiek apstrādātas ar ķimikālijām vai konservantiem, saglabājas nedaudz mitruma, tāpēc polietilēna maisiņos tās sāks pelēt.

Dari tā!

● Smalki sakapātas aprikozes samaisi ar mīkstu, saspaidītu banānu un pasniedz kopā ar saldējumu.

● Ja gatavo makaronu salātus ar vistu vai garnelēm, tajos iemaisi arī smalki sagrieztas aprikozes.

● Zilo sieru sakul ar svaigo sieru vai mājas sieru, pievieno sasmalcinātus pekanriekstus, pistācijas un žāvētas aprikozes. Pasniedz piedevās pie svaigiem dārzeņiem – kā mērcīti, kurā pamērcēt burkānu un paprikas salmiņus, ziedkāpostu un brokoļu rozetītes, seleriju kātus, ābolu šķēlītes. Zied uz grauzdētas maizītes un krekeriem.

● Pagatavo augļu salātus – gabaliņos sagrieztas aprikozes samaisi ar ananasu un bumbieru gabaliņiem un vīnogām un pārlej ar jogurta un citrona sulas mērci.

● Veselas žāvētas aprikozes pievieno gaļas sautējumiem; īpaši labi tās sader ar jēra gaļu.