foto: Pixabay.com
Dārzā sakrituši augļi. Kurus kompostā, kurus izmantot?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 21. septembris, 20:15

Dārzā sakrituši augļi. Kurus kompostā, kurus izmantot?

"100 Labi Padomi"

Parasti pirms laika mēdz nokrist tādi augļi, kuros ir paslēpušies kaitēkļi – ābolu tinēji, plūmju tinēji vai citi. Ja augļus laikus nesavāc, kaitēkļiem (atbilstoši to attīstības stadijai) tiek radīti labvēlīgi apstākļi, lai vairotos, izplatītos un nodarītu aizvien lielāku postu.

Zināšanai – viena ābolu tinēja mātīte izdēj 80–100 oliņu. Tieši tāpēc ir svarīgi regulāri, gandrīz katru dienu, apstaigāt dārzu un savākt kritušos ābolus, plūmes un bumbierus.

Protams, zemē nokrīt arī pārgatavojušies augļi. Arī tie noteikti jāsavāc, lai nesāk attīstīties slimības. Bet ne jau visos ir iemetušies kaitēkļi, tāpēc arī kritušos augļus var itin labi izmantot.

Dari tā!

Pabaro lopus un citus dzīvniekus. Daudziem lopiņiem un meža zvēriem itin labi garšo augļi, tāpēc tādus, kas nav sabojājušies, var piedāvāt gan mājlopiem, gan kādai mednieku biedrībai, kas nogādās tos meža zvēriem. Arī putniem un ežiem augļi iet pie sirds. Par viņiem domājot, kādā dārza stūrī var ierīkot speciālu barotavu.

Izspied sulu. Ja vienlaikus sabirst daudz augļu un tiem ir tikai nelieli sasitumi, tos var izmantot sulai. Augļus pēc iespējas ātrāk salasi, lai brūnie plankumi sasituma vietā neiet plašumā, un izspied sulu.

Pagatavo konservus un izcep plātsmaizi. Lai gan konservēšanas pirmais noteikums ir labas kvalitātes augļi, tomēr ir arī tādi gardumi, kuru gatavošanā noder kritušie augļi, piemēram, čatniji, pikantas mērces, biezeņi, proti, tādi, kur augļi ir jāsasmalcina. To darot, vienkārši izgriez saspaidītās vietas, pārējo liec katlā un gatavo atbilstoši receptēm. Tikko nokrituši un tikai mazliet saspiedušies augļi ir piemēroti arī plātsmaižu virsiņām un vienkāršām augļu kūkām no stingras mīklas.