foto: Shutterstock
Ko garšīgu pagatavot no vītinātām zivīm? Trīs receptes
Īstenie vītinātu zivju cienītāji apgalvo, ka visgaršīgākais rezultāts sanāk no mencas, bet citi uzskata, ka tikpat labi ir sapali, raudas, visvisādas sīkas zivtiņas (tās gan lielākoties der voblu lomai), arī lasis un siļķes.
Garšīgi
2021. gada 2. septembris, 20:01

Ko garšīgu pagatavot no vītinātām zivīm? Trīs receptes

"100 Labi Padomi"

Visvienkāršākais vītināto zivtiņu baudīšanas veids ir piekost tās pie alus vai citiem dzērieniem, taču patiesībā vītināšana ir viens no vissenākajiem konservēšanas paņēmieniem, kā zivis saglabāt ilgākam laikam, lai pēc tam pagatavotu ēdienu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tad mitrums, kas vītināšanas/kaltēšanas laikā iztvaikojis, ir jādabū atpakaļ, tāpēc pirmais solis parasti ir mērcēšana.

Vītinātas zivis jāmērcē ilgi, turklāt regulāri (vismaz reizes četras) jāmaina ūdens. Īsākais mērcēšanas laiks skaitās 12 stundas, taču labāk to darīt vismaz 24 stundas, reizēm pat divas trīs dienas – tas atkarīgs no zivs veida, lieluma, sāls daudzuma. Hlorēts ūdens mērcēšanai nav piemērots, jo padara zivis rūgtas. Ja arī pēc mērcēšanas nav īstas pārliecības, ka zivis ir kļuvušas pietiekami mīkstas, tās vēl 8–10 minūtes pavāra.

Īstenie vītinātu zivju cienītāji apgalvo, ka visgaršīgākais rezultāts sanāk no mencas, bet citi uzskata, ka tikpat labi ir sapali, raudas, visvisādas sīkas zivtiņas (tās gan lielākoties der voblu lomai), arī lasis un siļķes.

Pēc mērcēšanas zivis cep, sautē, vāra, liek salātos un uz maizes, no tām gatavo mērces un sacepumus, zupas un krēmus. Starp citu, vītinātās zivis ļoti labi sader ar pienu un saldo krējumu.

Vītinātas zivis ar kartupeļiem

1 kg vītinātu zivju
500 g kartupeļu
2 sīpoli
4 olas
eļļa cepšanai
sāls, pipari, pētersīļi

1. Vītinātās zivis izmērcē, tad 8–10 minūtes vāri uz mazas uguns, nokās, nosusini, ar rokām izņem asakas. Mīkstumu saplūkā mazos gabaliņos.

2. Kartupeļus nomizo, sagriez stabiņos un fritē vai arī cep lielā eļļas daudzumā.

3. Citā dziļā pannā sakarsē eļļu, apcep 2 smalki sakapātus sīpolus, pievieno zivis un kartupeļus un cep aptuveni 5 minūtes. Pieber sāli un piparus, samaisi.

4. Sakul 4 olas un pārlej zivīm. Kad ola sarecējusi, pārkaisi ar sakapātiem pētersīļiem.

foto: Shutterstock

Vītinātu zivju mērce

400 g vītinātu zivju
50–100 ml olīveļļas
sāls, pipari, pētersīļi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

1. Vītinātās zivis izmērcē, liec katlā ar aukstu ūdeni, uzvāri un turpini vārīt aptuveni 20 minūtes. Izņem asakas, novelc ādu.

2. ¼ zivju noliec malā, pārējās saplucini ļoti mazos gabaliņos. Maisi kopā ar olīveļļu pēc garšas tā, lai izveidojas viendabīga mērce.

3. Atlikušās zivis sadali lielākos gabaliņos, iecilā mērcē, pievieno sāli, piparus un sakapātus pētersīļus. Labi garšo ar dažādiem salātiem, sevišķi lapu salātiem.

foto: Shutterstock

Vītinātu zivju sacepums

600 g vītinātu zivju
4 vārītas olas
400 g kartupeļu
4 sīpoli
olīveļļa cepšanai
sāls, pipari

1. Vītinātās zivis izmērcē, pēc tam novelc ādu, izņem asakas. Mīkstumu sagriez gabaliņos.

2. Zivis samaisi kopā ar vārītajām olām, kas sagrieztas šķēlītēs, šķēlītēs sagrieztiem nevārītiem kartupeļiem un ripiņās sagrieztiem sīpoliem, olīveļļu, sāli un pipariem.

3. Liec uz cepešplāts un cep 180 grādu karstā krāsnī, līdz virspuse kļūst kraukšķīga.