Tomātu sezona! Receptes ziemai vai tūlītējai apēšanai
Tomātiem patīk tumsa, tāpēc vēlams tos uzglabāt tumšā vietā, taču ne ledusskapī, jo aukstumā tomāti zaudē aromātu, kļūst cieti, reizēm arī saraujas. Vispiemērotākā uzglabāšanas temperatūra ir 14–15 grādu.
Tomāti jāuzglabā atsevišķi no citiem dārzeņiem un augļiem, jo izdala vielas, kas ietekmē dārzeņu gatavību – zaļie straujāk nogatavojas, gatavie ātrāk sabojājas.
Tomāti ar ceptu tītaru un pupiņām
Garšīgāks sautējums sanāks no kaltētām pupiņām, kas pa nakti mērcētas aukstā ūdenī, taču tad vārīšanas laiks būs ilgāks. Svaigākai garšai beigās var dāsni pārkaisīt arī svaigu baziliku vai koriandru.
4–6 personām
40 minūtes
600 g vārītas tītara gaļas
500 g ķiršu tomātiņu
1 kārbiņa (400 g) konservētu balto pupiņu
2 lieli sīpoli
4 ķiploka daiviņas
60 g rīvēta cietā siera
3 ēdk. olīveļļas
2 tējk. maltas paprikas
2 tējk. maltu romiešu ķimeņu
1 ½ l vistas buljona
sakapāti pētersīļi
sāls
1. Gaļu sagriez gabaliņos. Tomātiņus pārgriez uz pusēm. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā. Pupiņas nokās, noskalo un notecini.
2. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un pāris minūšu pasautē. Pievieno garšvielas un samaisi. Pieliec pupiņas un pielej buljonu, uzvāri un turpini vārīt 5 minūtes.
3. Pievieno gaļu un tomātus un sautē vēl kādas 10 minūtes. Pārkaisi pētersīļus un rīvēto sieru.
Tomāti ziemai
Tomātu un burkānu čatnijs – ātrais variants
Pikantajos biezeņos tomātus papildina gan burkāni un paprika, gan sīpoli un čili pākstis. Patīkamu aromātu piešķir dienvidnieciskie garšaugi: timiāns, rozmarīns, salvija, baziliks.
1 ½ kg tomātu
500 g burkānu
500 g sīpolu
2 svaigas sarkanās čili pākstis
350 g brūnā cukura
300 ml 9 % etiķa
50 g ievārījuma cukura 3:1
2 svaigi rozmarīna zariņi
2 svaigi timiāna zariņi
sāls, malti melnie pipari
1. Sagatavotus tomātus, burkānus un sīpolus sagriez mazos gabaliņos. Čili pākstīm iztīri sēklas, mīkstumu smalki sakapā. Garšaugiem noplūc lapiņas un arī sakapā.
2. Visus produktus kopā ar cukuru un etiķi pildi katlā, pievieno ievārījuma cukuru un samaisi.
3. Uz straujas uguns uzvāri un, nepārtraukti maisot, turpini vārīt 4–5 minūtes. Karstu pildi burkās un aizvāko.
Tomātu un burkānu čatnijs – ilgais variants
Šajā variantā neizmanto ievārījuma cukuru un dārzeņus kopā ar pārējiem produktiem, ik pa laikam apmaisot, vāri vismaz 45 minūtes. Ja pietrūkst šķidruma un šķiet, ka čatnijs piedegs, pielej tomātu sulu, ūdeni vai dārzeņu buljonu.