Garšaugi augustā. Ko apēst tagad, ko pataupīt ziemai?
Piparmētrai ir brīnišķīga priekšrocība – kaltētas piparmētru lapiņas gan smaržo mazliet citādi, taču gandrīz tikpat spēcīgi kā svaigas.
Lupstājs
Ja lupstājs jūnija beigās vai jūlija sākumā – pēc pirmās ražas – ticis apgriezts, tagad ir laiks otrajai ražai. Atkarībā no laika un augšanas apstākļiem lupstāja smarža un garša var nebūt tik spēcīga kā vasaras sākumā, tāpēc labāk to ēst svaigā veidā vai arī sasaldēt. Uz rudens pusi kaltētajam lupstājam reizēm vispār pazūd aromāts un lapiņas garšo pēc siena. Ja lupstājs jau pārziedējis un palikuši lielie, cietie kāti, nevajag mest tos prom, bet sakaltēt. Tie noderēs nevis ēdienu garšas bagātināšanai, bet veselībai – ziemā, kad gadīsies saaukstēties, caur lupstāja kātu (tam ir caurs vidus) varēs sūkt siltu pienu, lai mazinātu klepu un kakla sāpes.
Garšvielu maisījumam lupstāju sasaldē buntītē kopā ar timiānu, pētersīli un majorānu. Neatlaidinātu pievieno zupām un sautējumiem.
Piparmētra
Piparmētrai ir brīnišķīga priekšrocība – kaltētas piparmētru lapiņas gan smaržo mazliet citādi, taču gandrīz tikpat spēcīgi kā svaigas.
Piparmētra pēc apgriešanas ātri ataug, tā ka to var gan dāsni izmantot tagad, gan saglabāt ziemai. Virtuvē piparmētra pirmām kārtām ir nevis tējas augs, bet gan gaļas un pākšaugu garšviela. Der atcerēties, ka piparmētras garša lieliski jūtama kombinācijā ar citronu un cukuru – šāds maisījums izcili papildina pikantus ēdienus.
Ja piparmētras paredzēts saglabāt ziemai, mazas lapiņas ieliek ledus kubiņu trauciņos, pārlej ar ūdeni un sasaldē. Ja patīk eksperimentēt, arī kaltētas lapas var izmantot ēdienu gatavošanā, taču tās pirms pievienošanas ēdienam uz brīdi jāiemērc ūdenī – kā gatavojot tēju.