Noderīgi ikdienā
2021. gada 26. jūlijs, 18:17

Kā garšo piparfenhelis?

"100 Labi Padomi"

Piparfenhelis (Foeniculum vulgare subsp. piperitum) savvaļā aug Vidusjūras piekrastē, īpaši Grieķijā, Itālijā un Sicīlijā, kur to dēvē arī par ēzeļfenheli. Šajās zemēs tas tiek plaši izmantots vietējos ēdienos. Pēdējos gados piparfenhelis kļuvis iecienīts arī zemēs tālāk uz ziemeļiem un bieži vien tiek dēvēts par Sicīlijas fenheli.

Šis augs nav parastais dārzeņfenhelis, tam nepiemīt tipiskā saldenā lakricas garša. Piparfenhelim ir patīkami pikanta, piparota garša, bet aromāts atgādina kaut ko vidēju starp dilli un tā dēvēto jūras fenheli. Lapiņas ir zilganzaļā krāsā, pavisam smalkas, kopā veido kuplu vēdekli.

Piparfenhelis ir daudzgadīgs lietderīgs un vienlaikus dekoratīvs augs. Labos apstākļos tas skaisti aug 3–4 gadus, taču mūsu neprognozējamajās ziemās tomēr labāk parūpēties par tā labsajūtu un viegli apsegt. Sēklas ieteicams sēt uzreiz dobē no aprīļa līdz vasaras otrajai pusei; vēlāk, kad tās izdīgušas, izretina, atstājot 20–30 cm atstarpi starp augiem.

Piparfenhelim patīk saulaina, silta vieta, irdena un ūdenscaurlaidīga augsne; tas ir diezgan pacietīgs augs, kas iztur arī ilgāku sausumu. Labi izskatās arī puķu dobēs, taču nevajag to stādīt blakus dillēm un koriandram.

ZINĀŠANAI

● Lapiņas pievieno kā garšaugus zivju ēdieniem, dārzeņiem, salātiem, zupām, siera ēdieniem.

● Sēklas izmanto marinādēm un maizei. No tām gatavo tēju, kas labi palīdz gremošanas sistēmai.