foto: Shutterstock
Tomāti var novīst ne tikai tad, ja ir par sausu, bet arī, ja ir pārlaistīti
Ja tomātu lapu malas brūnē un apkalst, augam trūkst barības vielas, tāpēc piebarošana ar kāliju jāveic 2 reizes sezonā.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. jūlijs, 06:40

Tomāti var novīst ne tikai tad, ja ir par sausu, bet arī, ja ir pārlaistīti

Jauns.lv

Jūlija otrajā pusē tomātu lapas kļūst arvien neglītākas un noveco. Neveselas lapas veicina mikrosēnīšu attīstību. Lapas sāc griezt, kad pirmie ķekari jau piebrieduši – pirmās noņem apakšējās, augam vairs nevajadzīgās, un visas bojātās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Mēslošana. Tomātus mēslo līdz augusta vidum, un turpmāk augam jādzīvo no tā, kas ir augsnē.

2. Laistīšana. Tomātam patiks augsne, kas, parokot dziļāk, ir mitra, irdena un no kuras, saspiežot plaukstā, nepil ūdens. Tomāts var novīst ne tikai tad, ja ir par sausu, bet arī, ja tas ir pārlaistīts. Tad jāuzrušina zeme, pievadot augam skābekli, un jāļauj zemei žūt pat līdz 2 nedēļām.

Tomātus laista atkarībā no zemes struktūras – mālainā augsnē retāk nekā smilšainā. Intensīvajā ražas un ziedēšanas laikā katram augam jāatvēl pat līdz 15 l ūdens.

3. Purināšana. Ziedputekšņi attīstās galvenokārt naktīs, tāpēc no rīta jāpārstaigā siltumnīca, un zem katra zieda ķekara augs kārtīgi jāsapurina. Šim darbam var sagatavot ar drānu apsietu kociņu. Darbu var sākt pēc 8 no rīta, bet uzmanīgi, ja tomāti nav piesieti. Āra tomātiem purināšana nav nepieciešana.

4. Kalcija un kālija trūkums. Mēslojumā tagad galvenais ir kālijs, kas stiprina augus un padara tos izturīgākus pret slimībām. Ja tomātu lapu malas brūnē un apkalst, augam trūkst barības vielas, tāpēc piebarošana ar kāliju jāveic 2 reizes sezonā.

Ja tomātam trūkst kalcija, jau mazam auglītim galā parādās melnumiņš un auglis jāizmet. Par kalcija trūkumu signalizē arī tomāta sānos izveidojies ciets veidojums, kas nenogatavojas un augļu plaisāšana pat pie laba laistīšanas režīma.

5. Noņem liekās lapas. Jūlija otrajā pusē lapas kļūst arvien neglītākas un noveco. Neveselas lapas veicina mikrosēnīšu attīstību. Lapas sāc griezt, kad pirmie ķekari jau piebrieduši – pirmās noņem apakšējās, augam vairs nevajadzīgās, un visas bojātās. Lapas nelauz, bet nogriez ar asu nazi. Var nogriezt tikai daļu no lapas. Lapas savāc un kompostē. Tikai šo kompostu pēcāk nelieto tomātu zemes ielabošanai.

6. Galotņo

Tomātiem galotnes nogriez līdz 10. augustam: izvēlies kādu no pēdējiem ziedu ķekariem ar vismaz vienu augli un, atstājot virs tā vēl vienu divas lapas, noņem galotni. Atstājot jaunākus ķekarus tikai ar ziediem vien, jārēķinās, ka tiem augļi neienāksies tik un tā. Pataupītās lapas veicinās barības vielu iznēsāšanu pa augu. Galotņoti augi straujāk briedinās augļus.

Pievērs uzmanību

  • Kondensāts siltumnīcā var veicināt pelēkās puves attīstību: uz stumbriem brūču vietās, uz lapām parādās brūngani iegrimušu audu plankumi, kas ātri pārklājas ar blīvu pelēku apsarmi. Augus vēlams laistīt pie saknēm un siltumnīcu kārtīgi vēdināt, lai neveidojas pārāk mitrs gaiss. Visi bojātie augļi jānolasa un jāiznīcina, regulāri un akurāti jāizlauž lapas, pazares, jānogriež noražojušie ķekari.
     
  •  Brūni zaļgandzelteni plankumi uz augu lapām var liecināt par brūno puvi. Lapas sakalst. No siltumnīcas jāizvāc bojātās auga daļas – augļi un lapas. Siltumnīcā jāuztur laba ventilācija. 
     
  • Baltās puves pazīmes: uz stublājiem parādās gaiši nekrotiski plankumi, kas vēlāk pārklājas ar baltu sēņotni. Augi novīst. Bojātos augus izrauj un sadedzina, lai novērstu infekcijas izplatīšanos.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Āra tomātu audzēšanas nosacījumi

  • Lietainā laikā lūko, lai uz augiem nemetas brūnais pelējums vai miltrasa.
  • Mēslošanas nosacījumi tādi paši, kā siltumnīcā mītošajiem tomātiem. Labāk mēslot mazāk un biežāk nekā lielās devās un reti.
  • Atšķirībā no siltumnīcas augiem āra tomātu ražu var bojāt putni un grauzēji: ja iespējams, pārklāj augiem tīklus un izliec biedēkļus.

Kāpēc tomātiem sarullējas lapas?

Tās izskatās kā auna ragi? Tā nav slimība, ne cits kāds trūkums: stāds ir veselīgs un intensīvi, spēcīgi aug. Tomāti rullē lapas arī pirms lietus, un aukstās dienās tie saceļ lapas uz augšu, sargājot ziedus.

Tomātu siešanas gudrības

  • Siltumnīcā garo tomātu stāvu piesien pie speciāli izvietotiem giestu šķērskokiem vai arī piesien pie siltumnīcas augšā iedzītām naglām, neiestiepjot, lai augus neiekārtu un tie nesāktu nīkuļot.
  • Auklu sien pie tomāta stāda apakšējās daļas, tad to apvij ap stumbru uz augšu, tāpēc auklai jābūt vaļīgai. Ja redzi, ka tomāts tiek spriegots, vēlams augu pārsiet no jauna.
  • Sien vaļīgi, lai augam būtu vieta stumbra veidošanai.
  •  Vari izmantot speciālās auklas augu piesiešanai, florista auklu vai saimniecības auklu – tas pēc iespējām.