Noderīgi ikdienā
2021. gada 13. jūlijs, 06:58

Video: Krasti – māja ar simts dzīvībām. Idejas, kā piešķirt otru dzīvi priekšmetiem un ēkām

Jauns.lv

Smiltenes novada Krastus teju pirms 100 gadiem uzbūvēja jaunsaimnieks. Tā ir neliela, kompakta ēka, kurā saglabāts seno laiku šarms, bet, pateicoties mūslaiku saimnieku radošajam garam, otro dzīvi ieguvuši koku celmi, nolūzuši zari un saimniecības priekšmeti, kuru darba mūžs noslēdzies.

Krastu mājai šogad 95 gadu jubileja. Tā ir klasiska Vidzemes guļbūve, kas lieliski saglabā siltumu ziemā, bet telpas ir patīkami vēsas pat tik karstā vasarā kā šī. Māja ir saglabāta un atjaunota gluži kā sendienās – tai ir klasisks Vidzemes plānojums – visas telpas ēkā var apiet pa apli. Ziemā siltumu nodrošina krāsnis. Pagalmā ir vecā, labā sirsniņmāja, gruntīga malkas novietne un, protams, arī neliela pirtiņa.

Krastu saimnieki pratuši atrast jaunu pielietojumu visdažādākajiem priekšmetiem. Kāds nolūzis zars pārvērties roku mazgāšanas statīvā, cits dārzā izslējies kā elegants putnu biedēklis, vēja nogāzts koks pārdzimis dārza mēbeļu komplektā.

Dārzā var sastapt ziedu laivu, koku celmus, kas pārvērtušies puķu podos, un krāšņu akmeņu krāvumu, kurā vasaras ziedi draudzīgi sadzīvo ar ķirbjiem un tomātiem.

Dārza dizainu lieliski papildina betona puķu podi, no kuriem viens uzrausies uz galdiņa, kas tapis no vecas kabeļu spoles.

Saimnieku radošie risinājumi sastopami arī mājas iekšpusē. Tā vecs grābeklis kalpo kā elegants krūzīšu turētājs, pakaramo un dažādu turētāju funkcijas pilda koku zari. Plašāk skaties pievienotajā video!

Žurnāla 100 labi padomu jaunākajā numurā lasi arī padomus gurķu un fuksiju audzētājiem, atklāj gardākās gaileņu sezonas receptes, uzzini, kā tievēt garšīgi, un izgatavo pats savu smilšu kasti.

Tēmas