Garšīgi
2021. gada 25. jūnijs, 11:03

Borščs pusdienām vasarā: divas receptes

"100 Labi Padomi"

Šādas zupas pamatā ir kvass, kefīrs, dārzeņu buljons. 

Nav vienas vienīgas pareizās boršča receptes! Patiesībā borščam ir daudz variantu, un vairums no tiem nosaukti tās pilsētas vai novada vārdā, kur konkrētā recepte vairāk iecienīta. Tāpēc ir Kijevas borščs, Poltavas borščs, Ļvovas borščs, Čerņigovas borščs un tamlīdzīgi, bet ne tikai – daudzviet tiek gatavots arī aukstais borščs dažādās variācijās, veģetārais borščs un citas garšīgas zupas, kurām piedēvē boršča vārdu.

foto: Shutterstock

Aukstais borščs

Zupai par pamatu var izmantot ne tikai ūdeni un dārzeņu buljonu, bet arī kvasu, kefīru vai rjaženku. Lai zupa būtu sātīgāka, katrā šķīvī var iebērt pa ēdamkarotei salmiņos sagrieztas vārītas gaļas.

4 porcijas
1 stunda

500 g mazu sarkano bietīšu
300 g svaigu kāpostu
100 g burkānu
100 g gabaliņos sagrieztu tomātu
2 vārītas olas
200 g skābā krējuma
100 g sīpolloku
50 g diļļu un pētersīļu
citrona sula
sāls un cukurs

1. Bietes ar visu mizu izvāri vai arī izcep cepeškrāsnī. Atdzisušas nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās vai sagriez salmiņos. Ja bietes vāri, novārījumu pataupi.

2. Kāpostus saēvelē, nomizotus burkānus sagriez salmiņos. Ber katlā, pielej ūdeni, lai pārsedz dārzeņus, pieber sāli un izvāri gandrīz mīkstus.

3. Pievieno bietes un novārījumu, tad ūdeni vai buljonu, tomātus un uzvāri, pēc tam atdzesē.

4. Pieber šķipsniņu cukura, sāli, pievieno citrona sulu (var arī etiķi), smalki sagrieztus sīpollokus, dilles un pētersīļus, kā arī krējumu. Izrotā ar olu šķēlītēm.

Veģetārais borščs

Ja zupai ļaus pāris stundu vai pat visu nakti ievilkties, tā kļūs vēl garšīgāka. Pikantākai garšai var iemaisīt arī kādu karotīti sinepju.

4–6 personām
50 minūtes

500 g sarkano biešu
500 g kāpostu
500 g kartupeļu
3 burkāni
1 sīpols
1 puravs
1½ l dārzeņu buljona
3–4 ēdk. eļļas
2 ēdk. gaišā balzametiķa
2 ēdk. sakapātu diļļu
krējums
cukurs, sāls, malti pipari

1. Nomizotas bietes sagriez salmiņos, burkānus un puravu – ripiņās, kartupeļus – gabaliņos. Sīpolu sakapā.

2. Katlā sakarsē eļļu un maisot apcep sīpolus, kāpostus, bietes un kartupeļus.

3. Pielej buljonu un uzvāri. Uz lēnas uguns vāri 20 minūtes. Pievieno burkānus un puravus un turpini vārīt vēl 10 minūtes.

4. Iemaisi etiķi, pēc tam cukuru, sāli un piparus pēc garšas.

5. Lej šķīvjos, ieliec pa karotei krējuma un pārkaisi ar dillēm.