Latviešu virtuves īpašā burvība - dilles. Ēdam tās un lepojamies!
Burvīgais diļļu aromāts ir mūsu kulinārijas šedevru galvenais trumpis. Un, lai arī ārzemnieki dažreiz nespēj to novērtēt un pieņemt, mēs vienalga ar lielu uzcītību un maigumu pievienojam dilles salātiem, zupām un otrajiem ēdieniem.
Kāds cienījams franču pavārs, kurš sen jau strādā mūsu valstī nenogurstoši sūrojas par to, ka vienīgais pie kā viņš nespēj pierast un pieņemt – tā ir mūsu iedzīvotāju noturīgā aizraušanās ar dillēm. “Tā ir zāle – slepkava, – saka francūzis, – ir pilnīgi bezjēdzīgi censties uz šķīvja radīt harmoniju, ja uz tā nonāk dilles, jo tad visapkārt smaržos tikai un vienīgi pēc dillēm”. Nu, jā… Viena lieta ir piedzimt Provansā, kur cauru gadu ir iespēja ieiet dārzā un saplūkt Provansas zaļumus. Cita – dzīvot mūsu platuma grādos, kur vasaras ir tik īsas.
Dilles ir pieticīgs, pacietīgs un aukstumizturīgs augs. Tās ir ideāli piemērotas reģioniem ar nepastāvīgiem laika apstākļiem. Ja vēlaties, jūs tās varat audzēt pat uz palodzes. Pēc tam varat izmantot visu augu – gan lapiņas, gan kātus, gan saknes, gan ziedus un sēklas. Starp citu, diļļu ziedkopas ir lielisks konservants. Ne velti mūsu vecmāmiņas tās lietoja gurķu marinēšanai, lai burciņu saturs nesāktu skābt un rūgt.
Jau no seniem laikiem diļļu sēklu novārījumu lieto, lai ārstētu mieža graudus un likvidētu pigmentācijas plankumus. Diļļu lapiņas ir lielisks komponents jebkurai maltītei, sākot no uzkodām un beidzot ar karstajiem ēdieniem un grila gardumiem.
Un vēl. Mēs nebūt neesam vienīgie diļļu cienītāju tauta. Piemēram, skandināvi dilles uzskata par savu nacionālo bagātību. Zviedru gaumē marinētais lasis burtiski tiek aprakts diļļu kalnos. Somu gatavotās siļķu ruletītes bez dillēm vispār nav iedomājamas. Kaut kas tāds ir skarbajā ziemeļnieku raksturā, kas veicina diļļu “atkarību” , un ne velti. Dillēs var atrast gandrīz visus Mendeļejeva tabulas elementus: dzelzs, kālijs, kalcijs un vesels vitamīnu bataljons. Ziemeļu ekspedīciju dalībnieki ceļojumā līdzi ņēma kaltētas dilles, lai pasargātu sevi no cingas.
Arī mūsu dienās dilles nav atkāpušās no savām pozīcijām. Kas gan var būt gardāks par vārītiem jaunajiem kartupelīšiem ar dillēm, vai lieliski pagatavotu steiku, uz kura lēnām kūst cepurīte no sviesta ar dillēm! Pret šādu diļļu variāciju pat neviens francūzis nespētu iebilst.
BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock