Kas nepieciešams zaļā sviesta pagatavošanai?
Mīksts sviests – jo tas būs mīkstāks, jo vieglāk varēsi saputot un jo vienmērīgāk izkliedēsies zaļumi. Zaļumi ir jāsakapā ļoti smalki; ja nav pietiekami asa naža, smalcināšanai vari izmantot blenderi.
Ja izmanto zaļumus ar visai neitrālu garšu, piemēram, gārsu vai mārpuķītes, izteiksmīgāku akcentu piešķirs citronu vai apelsīnu sula.
Ja nepatīk uzkost uz ķiploka gabaliņa sviestā, ķiploku izspied caur spiedi.
Zaļo sviestu iespējams saglabāt ilgākam laikam – izveido no tā ruleti, ietin pārtikas plēvē un ieliec saldētavā. Vēl racionālāk – sviesta ruleti pirms saldēšanas sagriez 1 cm biezās šķēlēs. Lai vieglāk varētu sagriezt, sviesta ruleti atdzesē vai pavisam viegli apsaldē – tad sviests nelips pie naža.
Bazilika sviests
1 paciņa mīksta sviesta
1 sauja bazilika lapiņu
2 ķiploka daiviņas
sāls, malti pipari
1. Baziliku smalki sakapā un rūpīgi samaisi ar sviestu.
2. Pieber sāli un piparus, caur spiedi piespied ķiplokus.
3. Visu rūpīgi sakul.
Citi zaļā sviesta varianti
Visiem garšaugiem ir jābūt smalki sakapātiem.
● Pētersīļi + ķiploki + citrona sula + malti čili pipari.
● Kaltēti tomāti eļļā + baziliks + citrona sula.
● Vidusjūras garšaugi (rozmarīns, timiāns, salvija) + ķiploki + citrona sula.
● Rukola + ķiploki + citrona sula.
● Gārsa, mārpuķītes, lakši un skābenes.