Garšīgi
2021. gada 11. aprīlis, 11:53

Pavasara zaļumi uz maizītes - ieteicams katru dienu pa saujiņai dīgstu

"100 Labi Padomi"

Pavasarī mūsu ēdienkarte kļūst krāsaināka, jo varam to papildināt ar dažādiem augu dzinumiem un diedzējumiem. Skaidro Willow Med uztura speciāliste Santa Sibule. 

Ieteicams katru dienu uzņemt pa saujiņai mikrozaļumu, lai organisms tiktu pie veselībai svarīgām vielām – vitamīniem, antioksidantiem un minerālvielām. Diedzētos dīgstos ir vairāk olbaltumvielu, folātu, magnija, fosfora, mangāna, C un K vitamīnu nekā pašā dīgsta augā, jo visas vērtīgās vielas mazajā asniņā ir krietni koncentrētākas.

Diedzējumus var ēst dažādos veidos, un tos ir viegli iekļaut ēdienos. Iepriekš nomazgājot, tos var ēst svaigus uz maizes vai pievienot salātos. Dīgstus var likt arī siltā maltītē, piemēram, graudaugu putrā, kartupeļos, omletē un zupā. Tomēr, lai saglabātu pēc iespējas lielāku vērtību, zaļumus ieteicams lietot uzturā svaigus, lai termiskās apstrādes laikā nesamazinātos tajos esošo vitamīnu daudzums.  

Mūsdienās diedzējamo sēklu sortiments ir ļoti plašs, sākot no nedaudz asām un piesātinātām garšām, kas būs raksturīgas, piemēram, rukolai un puravu dīgstiem, līdz maigām un neitrālām garšām kā saulespuķu zaļumiem, tāpēc katrs var atrast savai gaumei piemērotāko.

Ņem vērā!

Ja diedzējumi neiet pie sirds, tomēr vēlies tos iekļaut savā uzturā, vari pievienot kokteiļiem, iecept pankūku vai kādā citā mīklā, kurā to garša nebūs tik izteiksmīga.