Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. marts, 19:06

Neatklāj bankas kodus un citus datus krāpniekiem, kuri uzdodas par "bankas darbiniekiem"!

"100 Labi Padomi"

Ik pa laikam dzirdam stāstus par kādu apkrāptu cilvēku, kas uzticējies zvanam it kā no bankas un atklājis pieeju savam bankas kontam. Diemžēl atgūt izkrāpto naudu ir ļoti grūti, dažkārt pat neiespējami.

Pirms uzticies, pārbaudi

■ Tava banka par tevi zina daudz, un neviens bankas darbinieks nezvanīs un nejautās nosaukt internetbankas lietotāja numuru un personas kodu, jo banka tos ZINA! Citādi ir tad, ja tu zvani uz banku, – darbiniekam ir nepieciešams saņemt no tevis identifikācijai nepieciešamo informāciju. 

■ Saņemot zvanu no bankas, nesatraucies, bet, ja zvanītājs jautā pieejas kodus, paroles, – nesamulsti. Vienmēr pajautā zvanītāja vārdu, uzvārdu, amatu un piedāvā pārzvanīt. Zvani tikai uz oficiāli norādīto bankas tālruņa numuru, nevis uz to, ko, iespējams, norādīs viltus bankas darbinieks.

■ Krāpnieki mēdz uzdoties ne tikai par bankas pārstāvjiem – viņu izdomai nav robežu. Tāpēc ikreiz, kad kāds svešinieks pa telefonu jautā pieeju internetbankai, droši pārtrauc sarunu un sazinies ar policiju.

foto: Shutterstock

Svarīgi!

● Nosaucot internetbankas lietotājnumuru, paroles, pieejas kodus, visu informāciju, kas pieejama uz bankas kartes, tās PIN kodu, tu labprātīgi atdod savu naudu. Galu galā visa informācija, kas attiecas uz bankas kontu, ir kā naudas maks, un savu naudas maku svešās rokās atdot nedrīkst!