foto: Publicitātes foto
Visveselīgākā un garšīgākā - Lāču 100% rudzu pilngraudu maize
Garšīgi
2021. gada 25. februāris, 11:22

Visveselīgākā un garšīgākā - Lāču 100% rudzu pilngraudu maize

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Šķiet, ir tikai daži produkti mūsdienās, kuru garša un smarža ir tieši tāda, kā atceramies no bērnības. Aizveram acis un … jā, tā pati - īsta, malkas krāsnī ceptas svaigas rudzu maizes garša un smarža! Tā rada mājas siltuma, miera un drošības sajūtu. Varbūt tādēļ mēs, dodoties tālos ceļos, ņemam sev līdzi mūsu pašu rudzu maizīti… Bieži vien tā ir vērtīgākā un gaidītākā dāvana tiem, kuri devušies svešumā.

Mūsdienās tradicionālā sviestmaize var kļūt par pilnvērtīgu un bagātīgu maltīti, jo īpaši, ja maizes rika nāk no Lāču Lielā kukuļa. Lielais kukulis ir īpaši gards, jo viņam atvēlēta Lāču ceptuves goda vieta - lielajā maizes krāsnī pašā galā, kur lielākais karstums.

Vienkārši un tomēr sarežģīti ir izcept īstu rudzu maizi – pavisam nedaudz sastāvdaļas, dabīgs ieraugs un īsta malkas krāsns. Protams, ir vēl daži amata noslēpumi, kurus maizniekmeistari var likt lietā, lai rudzu maizīte kļūtu vēl veselīgāka un vitamīniem bagātāka. Proti, labs meistars šādam mērķim izvēlēsies rupjā maluma miltus, garāku mīklas raudzēšanas laiku un optimālu maizes cepšanas laiku.

Tomēr pats galvenais ir mīlestība, pacietība un rūpīgs darbs. Lāči ir pārliecināti, ka tieši attieksme un darba mīlestība ir izcilas maizes garšas pamatā!

Īsta 100% rudzu pilngraudu maize – imūnsistēmas stiprināšanai un izturībai

Īsto rudzu maizi par veselīgāko atzīst gan ārsti, gan pārtikas tehnologi – rudzu maize ir ļoti vērtīgs produkts, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots. Jo īpaši svarīgi tas ir tagad – kad daudzi no mums spiesti palikt mājās, vai, ik dienas pakļaujot sevi riskam, turpina strādāt ar pilnu atdevi, lai uzturētu ģimeni. Tieši šādos spriedzes brīžos veselīgai, pilnvērtīgai un sātīgai maltītei ir ļoti liela nozīme imūnsistēmas uzturēšanā.

Jāņem vērā arī tas, ka tagad bērni daudzviet mācās attālināti un paliek mājās, savukārt augošam bērnam ik dienas nepieciešams sabalansēts, dažādām uzturvielām bagāts uzturs un tad nebūt nav viegli tādu nodrošināt. Tagad nav jāuztraucas par garšas vienveidību, izvēloties rudzu maizi kā ikdienas maltītes sastāvdaļu, jo sviestmaize vairs nav tikai maizīte ar sviestu  - var droši dot vaļu fantāzijai un likt uz maizes visu, kas garšo un ir veselīgs. Rudzu maizīte draudzējas ar itin visu - zaļumiem, dārzeņiem, gaļu un visdažādākajiem sieriem.

Pārsteidzoši, bet izrādās, ka tieši pēc senām un tradicionālām receptēm ceptā maize kā pārbaudīta vērtība var sniegt lielu daļu no nepieciešamajām uzturvielām, nodrošinot spēku, enerģiju un izturību.

foto: Publicitātes foto

Cepot rudzu maizi, ir strikti jāievēro gadu simteņos izstrādāti rituāli, un maizes sastāvā nav nekā lieka. Tikai tad maizīte vienmēr saglabā tās vērtīgākās īpašības un nemainīgo kvalitāti.  Pēc “Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes dažādās laboratorijās un rezultāti pārliecinoši apstiprināja - rudzu maizes rika satur cilvēka organismam tik nepieciešamās uzturvielas. Tas izskaidrojams ar to, ka tiek izmantots dabīgais ieraugs, un ilgstošajā raudzēšanas procesā dabīgā veidā rodas ievērojami lielāks ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums, kā arī B, E un PP grupas vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes.

Kā ātri un nekļūdīgi noteikt, vai rudzu maize ir īsta - 100% dabīga?

  • Pēc maizes mīkstuma struktūras jeb porainības. Īstai, ar dabīgo ieraugu un krāsnī ceptai rudzu maizei poras jeb caurumiņi mīkstumā būs iegarenas formas, tie nevar būt pilnīgi apaļi vai piltuves veida. Sīkākas poras mīsies ar lielākām. Starp citu, šīs mazās poras jeb sīkporas kopā ar siekalām palīdz sākt sašķelt produktā esošo cieti.
  • Dabīgi ceptai rudzu maizei smarža būs patīkama, vilinoša, arī izcilās garšas īpašības saglabāsies ilgi. Maizīte ir ilgstoši uzglabājama un tik ātri nesakalst .
  • Īstas rudzu maizes sastāvā nav nekā lieka, tas šķiet pat neticami īss: milti, ūdens, ķimenes ,iesals, cukurs, sāls.  Īstai rudzu maizei sastāvā būs ne mazāk kā 90% rudzu miltu.

Kā maizniekmeistariem izdodas izcept tik gardu un veselīgu maizīti?

Katra meistara gods ir savs ieraugs.  Ieraugu ieraudzē no tiem pašiem miltiem, no kuriem cep maizīti – rudzu miltiem. Lāčos katrai maizītei ir savs ieraugs, kas nodrošina tikai šai maizītei raksturīgās garšas un smaržas īpašības.

foto: Publicitātes foto

Šo ieraugu var saukt arī par skābmīklu un tā ieraudzēšana prasa lielu māku, lai rezultātā iegūtu bioloģiski ieskābētu, ieraudzētu mīklu. Šāda mīkla nodrošina maizes pareizo dabīgo rūgšanas procesu, arī porainību. Pateicoties tieši ilgstošajam raudzēšanas procesam, rudzu maizē saglabājas visi vērtīgie vitamīni, šķiedrvielas un minerālvielas. Agrāk ieraugu dēvēja par “sakasnīti” un mājās ļoti rūpīgi glabāja no vienas maizes cepšanas reizes līdz nākamajai.

Lāči ir pārliecinājušies, ka īsta, garšīga rudzu maize var tapt tikai tā, kā to agrāk cepuši mūsu senči – ar dabīgo ieraugu raudzēta, uz koka lizes meistaru rokām apmīļota un īstā maizes krāsnī cepta.

Jā, šāds raudzēšanas un cepšanas process prasa izcilu meistarību un zināšanas, bet rezultāts ir to vērts!

Mēs esam stipri ļaudis, jo mums ir TĀDA maize. Lāču maize.
Veseli ēduši -100% īstu rudzu maizi no Latvijā audzētiem rudziem!

Lāču maizi un pārējo ceptuves produkciju var iegādāties Lāču veikalos, lielākajos tirdzniecības tīklos vai internetveikalā www.laci.lv

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Lāči".