Maltās gaļas sacepumi - gudrs veids, kā izmantot neapēsto ēdienu
Arī no maltās gaļas var pagatavot sātīgas pusdienas vai vakariņas.
Maltās gaļas sacepums ar makaroniem un dārzeņiem
Šim sacepumam lieliski noder arī makaroni, kas palikuši pāri no iepriekšējās ēdienreizes.
4–6 personām
1 stunda
• 500 g savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
• 500 ml buljona
• 400 g maltās gaļas
• 400 g īsu makaronu ar cauru vidiņu
• 200 ml piena
• 100 g rīvēta cietā siera
• 1 mazs cukīni
• 1 burkāns
• 1 maza pētersīļa sakne
• 1 sīpols
• 1 liela ķiploka daiviņa
• 3 ēdk. sviesta
• 2 ēdk. miltu
• 2 ēdk. rīvmaizes
• 1 ēdk. tomātu pastas
• 1 ēdk. eļļas
• 1 tējk. cukura
• sāls, malti pipari un muskatrieksts
1. Burkānu, pētersīli, sīpolu un ķiploku nomizo. Cukīni, burkānu un pētersīli sagriez mazos gabaliņos, sīpolu un ķiploku smalki sakapā.
2. Pannā sakarsē eļļu un apcep malto gaļu. Iemaisi tomātu pastu.
3. Tomātus sablendē un iemaisi maltajā gaļā. Pielej 200 ml buljona, pievieno sasmalcinātos dārzeņus un uzvāri. Pieber sāli, piparus un cukuru un turpini vārīt aptuveni 15 minūtes.
4. Katlā izkausē 2 ēdk. sviesta un iemaisi miltus. Maisot turpini karsēt 2–3 minūtes. Pielej atlikušo buljonu un uzvāri. Pielej pienu un vēlreiz uzvāri. Pieber sāli, piparus un muskatriekstu.
5. Makaronus izvāri atbilstoši norādei uz iesaiņojuma un nokās. Pildi sacepumu veidnē, virsū liec malto gaļu ar dārzeņiem. Pārlej ar mērci.
6. Pārkaisi ar sieru un rīvmaizi, virsū uzliec atlikušā sviesta piciņas.
7. Ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 35 minūtes.
Maltās gaļas un dārzeņu cepetis
Gatavu sagriez šķēlēs un izrotā ar svaigu baziliku.
6 personām
1 stunda
• 700 g maltās gaļas
• 5 tomāti
• 4 šķēles puscietā siera
• 2 dzeltenās paprikas pākstis
• 1 zaļās paprikas pāksts
• 1 liela saziedējusi baltmaizes šķēle
• 2 sarkanie sīpoli
• 2 lielas ķiploka daiviņas
• 2 olas
• 2 ēdk. eļļas
• 2 tējk. kaltēta timiāna
• sāls, malti pipari
1. Baltmaizes šķēli aplej ar ūdeni un atstāj, lai kādu brīdi mērcējas.
2. Iztīrītas paprikas sagriez strēmelēs, tomātus – daivās. Sīpolus sagriez plānās ripiņās, ķiplokus smalki sakapā.
3. Pannā sakarsē eļļu un apsautē sīpolus, tomātus un papriku. Pieber sāli un piparus.
4. No izmērcētās maizes izspied lieko šķidrumu. Maizi kopā ar malto gaļu, olām, ķiplokiem un timiānu samīci. Dāsni pieber sāli un piparus.
5. No maltās gaļas maisījuma izveido garenu klaipu un liec uz plāts, kas ieziesta ar taukvielām. Viegli pieplacini. Gareniski iespied tādu kā iedobi.
6. Iedobē liec apsautētos dārzeņus. Virsū liec siera šķēles.
7. Ievieto 220 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes.