Vistas gaļa smird pēc hlora. Kā rīkoties?
Kāda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja iegādājusies fasētu vistas gaļu un jau otro reizi saskārusies ar to, ka tā ož pēc hlora. Lai arī viņa centusies vistas gaļu mazgāt, tas nav līdzējis, jo smaka nemazinājās.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša LTV skaidro, ka Pārtikas aprites uzraudzības likums nosaka, ka, ja produktam ir neraksturīga smaka, tad šāds produkts nav izplatīšanai derīgs un nebūtu arī vēlams to lietot uzturā.
Ja pircējai ir saglabājies pirkuma čeks, tad PVD pārstāve aicina atgriezties tirdzniecības vietā un minēt, ka iegādātais produkts neatbilst tā organoleptiskajām īpašībām, proti, vistas gaļa neatbilst svaigas gaļas īpašībām, tādējādi var prasīt atgriezt naudu vai lūgt vistas gaļu samainīt pret adekvātu produktu.
“Mājputnu kaušanas procesā notiek gaļas atdzesēšana. Eiropas Savienībā ir atļautas trīs dzesēšanas metodes – dzesēšana ar gaisu, dzesēšana ar gaisu un ūdens izsmidzināšanu, un dzesēšana ūdens vannās. Visos šajos gadījumos, kad dzesēšanas procesos tiek izmantots ūdens, tam jāatbilst dzeramā ūdens kvalitātei, kas nozīmē, ka papildus hloru šim ūdenim pievienot nav atļauts. Latvijā lielākie ražotāji izmanto šo dzesēšanu ar gaisu vai nu dzesēšanu ar gaisu un ūdens izsmidzināšanu, tā kā, no kurienes ir šī hlora smarža mājputnu gaļai, man ir šobrīd grūti komentēt,” tā PVD pārstāve.
Pircēji, kas saskārušies ar līdzīgām situācijām, var vērsties PVD ar sūdzību, un dienesta speciālisti izsekos un pārbaudīs produkta ceļu no ražošanas vietas līdz pat veikala plauktiem.