Gruzīnu virtuves klasika - lobio
Mēdz sacīt, ka lobio recepšu ir tikpat daudz, cik Gruzijā saimnieču. Tā gatavošanas īpatnības ir atkarīgas no reģiona, bet jebkurā gadījumā šajā ēdienā galvenais ir pupiņas.
Pagatavošana ir vienkārša, tikai iepriekš pupiņas vajag izmērcēt, vislabāk pa nakti. Var arī gatavot no konservētām pupiņām, taču tad sanāks vienīgi tāla atblāzma no īsto garšu kompozīcijas.
Lobio ēd gan siltu, gan aukstu, tam pievieno dažādas garšvielas, ieskaitot hmeli suneli un koriandru. Tajā iederas arī tomāti, selerijas un tkemali mērce, un var pievienot arī gaļu un sieru.
4–6 personām
30 minūtes + laiks mērcēšanai
• 500 g kaltētu pupiņu
• 50 g sadrupinātu valriekstu
• 2 prāvas ķiploka daiviņas
• 1 sarkanās paprikas pāksts
• 1 burkāns
• 1 sīpols
• 3 ēdk. laba kečupa
• 2 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. smalki sagriezta svaiga koriandra
• 1 lauru lapa
• šķipsniņa kaltēta timiāna
• šķipsniņa maltu čili piparu
• šķipsniņa sāls
1. Pupiņas iemērc aukstā ūdenī un atstāj pa nakti, lai briest.
2. Noskalo un liec katlā kopā ar lauru lapu, un vāri aptuveni 1,5 stundas. Nokās.
3. Nomizo sīpolu, burkānu un ķiplokus, iztīri papriku. Sīpolu un papriku sagriez sīkos gabaliņos, burkānu – smalkos salmiņos, ķiplokus sakapā.
4. Lielā pannā sakarsē eļļu un apsautē sīpolus un burkānus. Pievieno papriku, kečupu un garšvielas un sautē aptuveni 5 minūtes.
5. Pievieno riekstus un pasautē vēl pāris minūtes.
6. Vārītās pupiņas pavisam viegli saspaidi un kopā ar ķiplokiem un koriandru iemaisi dārzeņos. Pasautē vēl 3–4 minūtes.