foto: Shutterstock
Viens remontē, bet lieto visi? Vai kaimiņš par paša izdomātu un veiktu remontu var pieprasīt no pārējiem samaksu
Likums un taisnība
2020. gada 11. decembris, 03:53

Viens remontē, bet lieto visi? Vai kaimiņš par paša izdomātu un veiktu remontu var pieprasīt no pārējiem samaksu

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Daudzdzīvokļu mājā ir divi stāvi un desmit dzīvokļi. Trim otrā stāva dzīvokļiem ir kopīga tualete koridorā. Viena dzīvokļa īpašnieks, nebrīdinot pārējos un nesaskaņojot ar viņiem, izremontēja šo koplietošanas tualeti, nokrāsoja sienas, griestus un grīdu, uzlika radiatorus un pielika jaunas durvis. Vai viņam ir tiesības pārējo divu dzīvokļu īpašniekiem prasīt samaksu par koplietošanas tualetes remontu? Māju apsaimniekojam paši, saviem spēkiem." Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja jūrmalniece Anna.

Namu pārvaldīšanas eksperts Aivars Gontarevs skaidro, ka šim jautājumam ir divas daļas. Telpu krāsošana un durvju nomaiņa ir kosmētisks remonts, to var veikt arī bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma. Kaimiņš pieklājības dēļ pārējiem diviem dzīvokļu īpašniekiem varēja pastāstīt par saviem plāniem un lūgt segt daļu izdevumu, ja viņiem tas ir iespējams. Ja ne, kaimiņš remontu var veikt par savu naudu.

Apkures radiatoru uzstādīšanai ir nepieciešams projekts. Koplietošanas tualete ir mājas kopīpašuma daļa, tāpēc būtu jāsauc kopsapulce vai jāsavāc paraksti, ka vairāk nekā 50% dzīvokļu īpašnieku, šajā gadījumā – seši, piekrīt radiatoru uzlikšanai šajā telpā.

Speciālists izpētītu, vai mazais radiators ietekmēs nama siltumapgādes sistēmu. Jāizstrādā projekts, kas jāsaskaņo būvvaldē, tas viss prasīs daudz laika un maksās daudzkārt vairāk nekā nelielā radiatora iegāde un uzlikšana. “Administratīvais slogs šajā gadījumā ir daudzkārt lielāks nekā veicamais darbs,” secina Gontarevs.

Formāli ņemot, radiators tualetē ir uzstādīts nelikumīgi. Taču rodas jautājums, vai kādam no tā ir kļuvis sliktāk. Kaimiņš apkures cauruli ir pievilcis no savas virtuves. Nez vai niecīgās tualetes telpas apsildīšana ir mainījusi mājas siltumapgādes sistēmu. Tāpēc kaimiņš izvēlējās vienkāršāko variantu, ņēma un izdarīja.

Noskaidrojām, ka viņš nemaz arī neprasa atlīdzināt tualetes remonta izdevumus. Mūsu lasītāju uztraucis vienīgi tas, ka kaimiņš nav aprunājies.