Kāpēc rozīnes ieteicams uzbriedināt?
Gan kūkās un cepumos, gan salātos un citos ēdienos nemērcētas (neuzbriedinātas) rozīnes bieži vien šķiet par sausu un nesader ar pārējo produktu tekstūru. Īpaši, ja rozīnes kādu laiku ir pastāvējušas atvērtā iesaiņojumā.
Turklāt nemērcētas rozīnes uzsūc šķidrumu, piemēram, no mīklas, kurai tās pievienotas, un rezultātā mīkla kļūst sausāka, nekā paredzēts. Mērcēšana padara rozīnes mīkstākas un sulīgākas, turklāt atkarībā no šķidruma uzlabo garšu.
1. Ātrais variants.
Uz 125 g rozīņu ņem ap 250 ml šķidruma. Tas var būt gan vienkārši ūdens, gan sula (piemēram, ābolu, vīnogu, apelsīnu), gan atšķaidīts alkohols (piemēram, rums, brendijs, degvīns).
Rozīnes ieber katliņā, aplej ar šķidrumu un uzvāra. Tad noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj uz 5–10 minūtēm.
Pēc tam šķidrumu nokāš. Ja grib, rozīnes izber uz papīra dvieļa un nosusina.
2. Lēnais jeb garšīgais variants.
Rozīnes ieber burciņā un aplej vai nu ar sulu, vai ar neatšķaidītu alkoholu un aizskrūvē vāciņu. Šādi mērcētas rozīnes būs lietojamas nākamajā dienā. Sulā mērcētās nav ieteicams uzglabāt ilgāk par pāris dienām, savukārt pietiekami stiprā alkoholā (vismaz 40 %) mērcētās var turēt pat pusgadu un ilgāk, galvenais, lai tās viscaur atrastos šķidrumā.