foto: Shutterstock
Mērcēšana padara rozīnes mīkstākas un sulīgākas, turklāt atkarībā no šķidruma uzlabo garšu.
Mērcēšana padara rozīnes mīkstākas un sulīgākas, turklāt atkarībā no šķidruma uzlabo garšu.
Garšīgi

Kāpēc rozīnes ieteicams uzbriedināt?

"100 Labi Padomi"

Gan kūkās un cepumos, gan salātos un citos ēdienos nemērcētas (neuzbriedinātas) rozīnes bieži vien šķiet par sausu un nesader ar pārējo produktu tekstūru. Īpaši, ja rozīnes kādu laiku ir pastāvējušas atvērtā iesaiņojumā.

Turklāt nemērcētas rozīnes uzsūc šķidrumu, piemēram, no mīklas, kurai tās pievienotas, un rezultātā mīkla kļūst sausāka, nekā paredzēts. Mērcēšana padara rozīnes mīkstākas un sulīgākas, turklāt atkarībā no šķidruma uzlabo garšu.

1. Ātrais variants.

Uz 125 g rozīņu ņem ap 250 ml šķidruma. Tas var būt gan vienkārši ūdens, gan sula (piemēram, ābolu, vīnogu, apelsīnu), gan atšķaidīts alkohols (piemēram, rums, brendijs, degvīns).

Rozīnes ieber katliņā, aplej ar šķidrumu un uzvāra. Tad noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj uz 5–10 minūtēm.

Pēc tam šķidrumu nokāš. Ja grib, rozīnes izber uz papīra dvieļa un nosusina.

2. Lēnais jeb garšīgais variants.