3 idejas, ko darīt ar aivām
Cidonijas jeb aivas (nejaukt ar krūmcidonijām jeb henomelēm!) pēc formas līdzinās kaut kam vidējam starp ābolu un bumbieri un nogatavojoties kļūst dzeltenīgas.
Aivas ir ļoti populāras Kaukāzā, Centrālāzijā, Tuvo Austrumu un Vidusjūras zemēs, kur tās plaši izmanto saldo un sāļo ēdienu gatavošanā, kā arī konservēšanā. Pat nogatavojušās aivas ir cietas un visai skābas, toties ļoti aromātiskas, tāpēc no tām sanāk ļoti garšīga sula, želeja, ievārījumi, biezeņi un citi gardumi.
Pie mums aivas nav populāras – vismaz pagaidām; tās vairāk audzē dzīvžogos un entuziasti savam priekam. Taču šogad, šķiet, aivas nogatavojušās arī tajos dārzos, kur citkārt reti izdodas sagaidīt labu ražu.
Ņem vērā
● Aivas augļus, kamēr tie nav pavisam gatavi, klāj tāda kā viegla pūciņa. Ja paredzēts vārīt vai citādi gatavot aivas ar visu mizu, tad pirms tam tās noberž ar sausu drāniņu. Karsējot garša kļūst salda, bet krāsa top sarkanīga.
Cūkgaļa ar aivām
Piedevās labi der vārīti vai tvaicēti rīsi.
6 personām
1,5 stundas pagatavošanai
1 kg cūkas mīkstuma
1 kg aivu
3 tomāti
125 ml eļļas
1 ēdk. cukura
malts muskatrieksts
sāls
1. Gaļu sagriez nelielos gabaliņos un apsāli. 2 ēdk. eļļas pataupi, pārējo katlā sakarsē. Ieliec gaļu un apbrūnini.
2. Tomātus sakapā vai sarīvē caur rīvi un pievieno gaļai. Pielej 400–450 ml ūdens. Uzvāri un uz lēnas uguns sutini, līdz gaļa pusmīksta.
3. Tikmēr nomizo aivas un sagriez mazos gabaliņos. Viegli apkaisi ar sāli.
4. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, ieber aivas un mazliet apbrūnini. Izņem no pannas un pievieno gaļai.
5. Pārkaisi ar cukuru un muskatriekstu. Ja vajag, pielej vēl ūdeni un turpini sautēt aptuveni pusstundu.
Aivu ievārījums ar ingveru un rumu
Aromātisks ievārījums, labi garšo gan pats par sevi, gan kā piedeva saldiem un arī sāļiem ēdieniem.
1 kg aivu
500 g ievārījuma cukura 2:1
1 prāvs ingvera gabaliņš (5–7 cm)
150–200 ml ruma
1 vaniļas pāksts
1. Aivas nomizo, iztīri sēklas un mīkstumu sagriez gabaliņos.
2. Ingveru sakapā. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu.
3. Katlā ielej nedaudz ūdens, pievieno aivas, ingveru, vaniļas mīkstumu un pašu pāksti un uz lēnas uguns vāri, līdz aivas mīkstas. Izņem vaniļas pāksti.
4. Pielej rumu, pievieno cukuru un uz straujas uguns vāri 4–5 minūtes.
5. Karstu pildi burciņās un aizvāko.
Pikantās aivas ar garšvielām
Čatnijam līdzīga mērce, lieliski garšo gan pie siera, gan pie zivs un gaļas ēdieniem.
600 g aivu
400 ml ūdens
150 g cukura
1 sīpols
1 gabaliņš ingvera saknes (ap 5 cm)
1 prāvs citronzāles stiebrs
1 tējk. gatavas karija pastas (nopērkama lielveikalos)
1 tējk. sāls
½ tējk. malta koriandra
1. Aivas nomizo, izgriez sēklotni, mīkstumu sagriez salmiņos. Ber katlā.
2. Ingveru un sīpolu nomizo un sakapā. Ar naža spalu saspaidi citronzāli un sagriez palielos gabalos.
3. Visus produktus, arī garšvielas, pievieno aivām un uzvāri. Uz lēnas uguns turpini vārīt, līdz aivas mīkstas. Izņem citronzāles gabalus.
4. Karstu pildi mazās burciņās un aizvāko.