Noderīgi ikdienā
2020. gada 24. oktobris, 10:44

Sēj burkānus rudenī - tad nākampavasar raža ienāksies ātrāk

"100 Labi Padomi"

Lai burkānu raža ienāktos agrāk, sēj tos jau rudenī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms burkānu sēšanas ļoti rūpīgi sagatavo augsni: cītīgi uzirdini, lai tajā nav cieti zemes pikuči, un iestrādā satrūdējušu kompostu vai lēnas iedarbības komplekso mēslojumu.

Veido vagu un tās augšpusē ievelc aptuveni 4 cm dziļu reni. Burkānus sēj neilgi pirms sala iestāšanās, lai sēklas nepagūst uzdīgt, jo sadīgušie laksti ziemā nosals. (Burkāni sāk dīgt, kad zemes temperatūra ir +7 grādi.)

Sēklas sēj izveidotajā renē vagas augšpusē un pārkaisi ar sausu augsni. Lai burkāniem būtu vieglāk izdīgt, šo augsni vari pat izsijāt caur sietu. Ja ziema ir pastāvīga, burkāni sāks dīgt tikai agrā pavasarī, bet atkušņa periodi var veicināt priekšlaicīgu sadīgšanu.  

Pavasarī, lai burkānus pasargātu no salnām, vagas pārsedz ar agroplēvi, un, tiklīdz tie ir sadīguši, samēslo ar slāpekļa mēslojumu.

Kuras šķirnes izvēlēties

Rudens sēšanai der agrās burkānu šķirnes, kas viegli pārcieš aukstumu.

‘Amsterdam 2’. Raža novācama jau 80. dienā pēc sadīgšanas. Burkāniem cilindriska forma, tie ir oranži, saldi un sulīgi. Agrā pavasarī jāpiesedz, lai neapsalst. Iztur salu tikai līdz –2 grādiem. Nav piemēroti glabāšanai.

‘Chantaney’. Burkāni ienākas 70. dienā pēc sadīgšanas, lieliski audzēšanai neapkurināmās siltumnīcās, jo līdz tomātu stādīšanai ražu jau var novākt. Saldi, konusveida burkāni ar mazu sakni. Agrai pavasara ražai sēj novembrī, decembrī. Labi glabājas.

‘Karotina’. Saldi, aptuveni 18 cm gari, gludi burkāni. Ēdami jau maijā. Lieliski gan sulām, gan svaigam patēriņam.

‘Amsterdam 3’.  Cilindriski, oranži, saldi un kraukšķīgi burkāni. Lai pavasarī nenosalst, jāpiesedz ar agroplēvi.

Der zināt!

● Agrie burkāni teicami aug arī siltumnīcā. Tikai augsni vajag pietiekami salaistīt, lai burkānu sēklas neaizkalst. Izvēloties piemērotu šķirni, ražu varēsi novākt, vēl pirms siltumnīcā stādīsi tomātus vai papriku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās