Noderīgi ikdienā
2020. gada 19. oktobris, 19:02

Viens vienīgs zemeņu laiks - saka tie, kam dārzā iestādītas remontantās zemenes

"100 Labi Padomi"

Šajā apskatā - lieliskākās remontanto zemeņu šķirnes, audzēšanas un pārziemošanas knifiņi.

Audzēšanas knifiņi

Remontantās zemenes stādi saulainā vietā, bagātīgi ielabotā augsnē. Dobi labāk sagatavot vismaz mēnesi pirms stādīšanas: kārtīgi uzroc, izlasi visas daudzgadīgo nezāļu saknes un vienmērīgi augsnē iejauc satrūdējušu kompostu vai kūtsmēslus. Šādi sagatavotu augsni labi salaisti. Pirms stādīšanas atkārtoti uzirdini un pārskati, vai nav palikušas neizlasītas nezāļu saknes. Tikai tad dobe ir gatava zemeņu stādīšanai.

Nestādi zemenes cieši citu citai blakus – brīvāk sastādītas, tās labāk augs un bagātīgāk ražos, ideāls attālums ir 40 cm starp stādiem. Stādāmbedrītes veido diezgan dziļas, lai šo zemeņu saknes tajās labi ieguļas. Katru bedrīti pirms stādīšanas pamatīgi salaisti un stādu tajā liec tikai tad, kad ūdens iesūcies augsnē. Pēc stādīšanas augsni mulčē, lai ogas neguļ uz augsnes. Pavasarī stādītās zemenes sāks ražot aptuveni pēc 2 mēnešiem (atkarībā no šķirnes), un pirmā raža būs neliela, toties rudenī ogu būs krietni vairāk un līdz pat salnām.

Lai labi pārziemo

Remontantās zemenes pārziemošanai ir īpaši jāsagatavo – pirms salnu iestāšanās noņem bojātās lapas un nogriez visus ziedus un pumpurus, arī stīgas. Ja zemenes audzē Latvijas dienvidu daļā, līdzko zeme ir sasalusi, piesedz tās ar biezu mulčas slāni vai egļu zariem un pārklāj ar agrotīklu. Latvijas austrumos, kur ir bargākas ziemas, vēlams stādus izrakt un ierakt siltumnīcas augsnē. Arī tur ir nepieciešama piesegšana un mulčēšana. Tiesa, šādi pārzieminātas zemenes labu ražu dos tikai 2–3 gadus, tāpēc lielākai ražai ik gadu vasarā ieteicams apsakņot jaunus spēcīgus stādus.

Lieliskas remontanto zemeņu šķirnes

● ‘Albion’. Lielas, iegarenas formas ogas ar patīkami maigu zemeņu garšu.

● ‘Everest’. Ogas nogatavojas samērā agri, tās ir nelielas un izteikti sarkanas.

● ‘Florentina’. Ražīga šķirne ar vidēji lielām, saldām, iegarenām un aromātiskām ogām.

Svarīgi!

● Lai zemenes būtu lielas un stāds bagātīgi ražotu, pavasarī vēlams vismaz 2 reizes izkniebt pirmos ziednešus.