foto: Evija Trifanova/LETA
Aicina nevest tukšo taru uz kaimiņvalstīm: par to var sodīt
Dažāda stikla tara.
Viena Vide Visiem
2020. gada 13. septembris, 05:57

Aicina nevest tukšo taru uz kaimiņvalstīm: par to var sodīt

Kas Jauns Avīze

Valsts vides dienests (VVD) aicina līdz depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanai Latvijā 2022. gada 1. februārī tukšo taru lielos apjomos neizvest uz Lietuvu un Igauniju.

Tā kā kaimiņvalstīs jau vairākus gadus darbojas izlietotā iepakojuma (stikla, plastmasas pudeļu un skārdeņu) depozīta sistēmas, ir Latvijas iedzīvotāji, kuri, vēloties nopelnīt, lielos apjomos eksportē izlietoto iepakojumu ar depozīta sistēmas marķējumu.

Tomēr šāda atkritumu izvešana – vairāk par 20 kilogramiem uz Lietuvu un četriem kilogramiem uz Igauniju – uzskatāma par pārrobežu atkritumu sūtījumiem, kam izvirzītas stingras prasības. Šādi sūtījumi uzskatāmi par nelikumīgiem, bet rīcība – par administratīvo pārkāpumu. Personu, kas organizē šādus sūtījumus, var saukt pie administratīvās atbildības un piemērot sodu līdz 1100 eiro.

Lietuvā konstatēts gadījums, kad privātpersona no Latvijas ievedusi 200 kilogramus tukšās taras. Par šo pārkāpumu kaimiņvalsts atbildīgā iestāde informēja VVD, kas septembrī piemēroja 70 eiro sodu.

Zinātāji teic, ka no Latvijā tirgotajiem dzērieniem Lietuvas taromātos iespējams nodot pepsikolas taru, Walter alus bundžas, dažu enerģijas dzērienu skārdenes, arī dažu Vynotēkā tirgoto alu iepakojumu.