foto: Shutterstock
Apinis dārzā. Atstāt vai tomēr likvidēt?
Apinis ir ļoti pieticīgs un aug ikvienā augsnē un jebkurā vietā – gan saulē, gan ēnā –, spēj izturēt kā ilgstošu mitrumu, tā sausumu.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 8. jūlijs, 12:27

Apinis dārzā. Atstāt vai tomēr likvidēt?

"100 Labi Padomi"

Apinis ir strauji augošs vīteņaugs, kura dzinumi sezonas laikā var izaugt pat garāki par 7 metriem. Ar to ātri var noaudzēt kādu nepievilcīgu pagalma daļu vai sētu, jo apinis vareni stiepjas ne tikai uz augšu, bet veido arī spēcīgus sānu dzinumus, kas diennakts laikā var izaugt pat 20 centimetrus.

Tieši ātrās augšanas dēļ apini nevar atstāt nepieskatītu, jo tas dārzu ātri vien var pārņemt savā varā. 

Ko vajadzētu zināt par apini?

■ Dārzā apinim ir nepieciešams balsts, ap ko vīties, citādi jaunie dzinumi staipīsies pa zemi un tīsies ap visu, kas aug blakus, – puķēm, sīpoliem, krūmiem un kokiem.

■ Ļoti pieticīgs un aug ikvienā augsnē un jebkurā vietā – gan saulē, gan ēnā –, spēj izturēt kā ilgstošu mitrumu, tā sausumu.

■ Mēdz būt kārtīgs slimību un kaitēkļu perēklis, no tā dažādas kaites var izplatīties arī uz citiem dārza augiem. Slimo ar miltrasu, pelēko puvi, un ļoti bieži tā dzinumos mājo ērcītes, nematodes un laputis.

■ Augot noārda augsni, uzsūcot visas barības vielas, kas ir zemē, tāpēc citi augi, kas aug netālu, var sākt nīkuļot. Lai to novērstu, zeme ap apini ir regulāri jāmēslo.

Zināšanai

● Apinis ir ilgdzīvotājs un vienā vietā var augt pat 30 gadus. Ja tomēr gribēsi no tā  atbrīvoties, rēķinies, ka cīņa būs ilga, jo pat maza saknīte, kas palikusi zemē, dzīs jaunus dzinumus un vareni augs.