foto: Pixabay.com
Maizes alternatīva - rozmarīna maize
Kad būsi izmēģinājusi šo recepti, varēsi ļaut vaļu savai izdomai un piešķirt maizei tādas garšas nianses, kādas tev vislabāk patīk.
Garšīgi
2020. gada 4. jūlijs, 15:54

Maizes alternatīva - rozmarīna maize

"100 Labi Padomi"

Ja esi nolēmusi graudaugus pilnībā izslēgt no ēdienkartes, bet bez maizes iztikt nevari – izmēģini! Lūk, garda alternatīva - šī maize lieliski saderēs ar svaigu sviestu, kokosriekstu eļļu vai augļu smēriņu.

Šī ir ļoti ātri un viegli pagatavojama maizes recepte, kas vienmēr brīnišķīgi izdodas. Turklāt tā ir ļoti garšīga. Pamata recepti vari improvizēt pēc vēlēšanās. Var nelikt klāt visus garšaugus un garšvielas (rozmarīnu, timiānu, fenheļa pulveri un piparus) un pagatavot tīru maizīti, no kuras gatavot sviestmaizes. To var arī saldināt ar kanēli, kardamonu un mazliet vairāk medus.

Kad būsi izmēģinājusi šo recepti, varēsi ļaut vaļu savai izdomai un piešķirt maizei tādas garšas nianses, kādas tev vislabāk patīk.

  •  Sastāvdaļas: 3 tases kokosriekstu miltu, ¾ tases mandeļu miltu, ½ tases linsēklu miltu, ¼ tases kokosriekstu eļļas, 2 ēdamk. medus, 2 ēdamk. ābolu sidra etiķa, 6 olas, 1 ēdamk. rozmarīna, 1,5 tējk. timiāna, 1 tējk. fenheļa pulvera, 1 tējk. cepamās sodas, ½ tējk. jūras sāls, 1 ½ tējk. maltu melno piparu.
     
  • Pagatavošana:

1. Uzkarsē krāsni līdz 177 grādiem.
2. Samal žāvētās rozmarīna lapiņas. Liec sausās sastāvdaļas, ieskaitot garšaugus, fenheļa pulveri, sāli un piparus, virtuves kombainā ar S veida asmeni un mal, līdz viss pilnībā sajaucies. Ja tev nav virtuves kombaina, visas sausās sastāvdaļas var sabērt bļodā un kārtīgi samaisīt ar karoti.
3. Pievieno sausajām sastāvdaļām šķidrās – kokosriekstu eļļu, medu, ābolu sidra etiķi un olas – un visu sajauc viendabīgā masā.
Ja vēlies, vari pagaršot mīklu. Ja vēlies, vari pievienot vairāk sāls, piparu vai garšvielu.
4. Liec mīklu maizes cepamajā formā (mīklas pietiek 2 klaipiņiem) un cep 15–30 minūtes. Ik pēc 15 minūtēm pārbaudi.

Kā pārbaudīt maizes gatavību?

  • Tiklīdz sajūti ceptas maizes smaržu, ir laiks to pārbaudīt – atver krāsns durvis un novērtē, vai maizes virspuse un sāni sāk brūnēties. Pirms maize būs apdegusi, tā var būt diezgan brūna, tāpēc, ja vēlies mīkstāku klaipiņu, ņem to ārā no krāsns, tiklīdz maizīte kļuvusi zeltaini brūna vai gali sākuši mazliet apbrūnināties.
  • Iedur maizei pa vidu nazi un paskaties, vai, ņemot ārā, pie tā nekas nepielīp. Ja ne, – maize ir gatava.
  • Var arī viegli pieskarties klaipiņam no augšpuses un novērtēt, vai tā ir stingra un nedaudz atsperīga. Tā ir vēl viena norāde, ka maizīte ir gatava.
  • Taču to vienmēr var atlikt atpakaļ krāsnī, ja nepieciešams vēl pāris minūtes pacept.