foto: Unsplash
Kā iepriekš sagatavot jaunu zemeņu dobi
Kad zemenes būs iestādītas, tām blakus iesēj gurķumētru jeb ārstniecības gurķeni.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. jūnijs, 07:32

Kā iepriekš sagatavot jaunu zemeņu dobi

"100 Labi Padomi"

Par jaunas zemeņu dobes sagatavošanu vērts padomāt jau iepriekšējā gadā, lai vēlāk zemenes labi augtu un briedinātu ogas.

Dari tā

■ Izvēlētajā vietā izveido dobi un tajā iestādi lielās nātres. Ja nātres neaug pašu dārzā, tās pavasarī var vienkārši izrakt kādā ceļmalā vai citā vietā un pārstādīt topošajā zemeņu dobē.

Nātres ar biezi sazaroto sakņu sistēmu lieliski uzirdina augsni un parūpējas par humusa veidošanos. Īsu brīdi pirms zemeņu stādīšanas nātres izplūc un saknes vai nu liek kompostā, vai kopā ar lakstiem sakapā un izmanto par mulču ap jaunajiem zemeņu stādiem.

■ Tāpat agrie kartupeļi parūpējas par piemērotu augsnes sagatavošanu zemenēm, kuras tiek stādītas rudenī. Labvēlīgā iedarbība vēl jo vairāk pastiprinās, ja starp kartupeļiem aug dzeltenās sinepes. Stādot zemenes, sakapātus sinepju lakstus arī izmanto par mulču.

■ Kad zemenes būs iestādītas, tām blakus iesēj gurķumētru jeb ārstniecības gurķeni. Tajā esošie saponīni palīdz augu šūnām labāk uzņemt barības vielas. Pastāv šāds skaidrojums: gurķumētras saknes izdala saponīnus augsnē, no kuras tos savukārt uzņem zemeņu saknes.