Ēdot sieru, uzņemam gan olbaltumvielas, gan taukus, gan minerālvielas un pat vitamīnus, tāpēc siers noteikti ir vērtīgs uzturprodukts. Tomēr siera sastāvs ir atkarīgs no tā veida.
Garšīgi
2020. gada 8. jūnijā, 16:37
No kura siera lielāks labums organismam? Atbild uztura speciāliste
Atbild uztura speciāliste Santa Sibule.
Ēdot sieru, uzņemam gan olbaltumvielas, gan taukus, gan minerālvielas un pat vitamīnus, tāpēc siers noteikti ir vērtīgs uzturprodukts. Tomēr siera sastāvs ir atkarīgs no tā veida.
Cietie sieri, kurus parasti nogatavina vismaz 24 mēnešus, ir bagātīgāks kalcija avots. Kalcija saturs tajos var svārstīties no 800 līdz 1200 mg/100 g produkta, un tas ir vairāk par pusi no dienā ieteicamā kalcija daudzuma pieaugušajiem.
Sieros, kas ir nogatavināti vismaz 15 dienas, nav laktozes, tas ir būtiski cilvēkiem ar laktozes nepanesamību.
Savukārt lielākā daļa mīksto sieru, piemēram, Mocarella, Brī, Dor Blue un citi, ir bagātīgāki ar taukvielām, taču olbaltumvielu tajos būs mazāk nekā cietajos sieros.