foto: unsplash.com
Suņu un kaķu aizsardzībai pret ērcēm: veterinārārstes padomi
Mūsu mīluļi
2020. gada 30. aprīlis, 09:35

Suņu un kaķu aizsardzībai pret ērcēm: veterinārārstes padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē veterinārārste Silva Grīnblate.

Vai zināji, ka ērces sāk aktivizēties jau tad, kad temperatūra ārā sasniedz tikai 3 grādus? Šie asinssūcēji sagādā diskomfortu ne tikai cilvēkiem, bet arī mājas mīluļiem – suņiem un kaķiem –, radot veselības problēmas, kuru novēršana izmaksā krietni dārgāk nekā profilakses pasākumi. Ērces siekalas var saturēt vairāku slimību ierosinātājus, piemēram, zināmo Laimas slimību jeb boreliozi, kā arī anaplazmozi un babeziozi.

Par laimi, ir veidi, kā savu mīluli pasargāt. Galvenā atšķirība starp dažādajiem ērču aizsardzības produktiem ir to lietošanas veidā un aizsardzības ilgumā. Piemēram, skaustā pilināmu pilienu PestiGon iedarbība ilgst līdz pat 3 nedēļām. Ja mīluļa saimnieks vēlas izvairīties no ķīmijas, iespējams izvēlēties arī ūdensizturīgu Tickless ultraskaņas repelenta ierīci, kas izstaro pulsējošus ultraskaņas impulsus. Tie nav kaitīgi vai nepatīkami ne cilvēkam, ne dzīvniekam, taču atbaida ērces.

Krietni ilgāku aizsardzību gan pret ērcēm, gan blusām var nodrošināt speciālas kaklasiksnas Foresto – to iedarbība ilgst pat 8 mēnešiem. Siksnā iestrādāta unikāla matrica, caur kuru dzīvnieka lipīdajā slānī izdalās aktīvās vielas. Tās nešķīst ūdenī, tāpēc dzīvnieks var pilnvērtīgi baudīt visus vasaras priekus. Lai kādu aizsardzību suņa vai kaķa saimnieks izvēlētos, svarīgi atcerēties, ka produktu aktīvās vielas neiedarbojas momentā. Ir jānogaida noteikts laiks (vidēji līdz 48 stundām), līdz pavisam droši var doties mežā un citās ērču iecienītās vietās.