Kā izvārīt garšīgu dārzeņu buljonu
Dārzeņu buljons noderēs, vārot garšīgas un aromātiskas zupas. Pieliec buljonā nūdeles, nolauz maizes riku, un garšīgas pusdienas gatavas!
1. Dārzeņus un garšsaknes nomazgā, notīra un nomizo (ja vajag), un atbilstoši sagriez – gabalos, šķēlēs. Buljona vārīšanai der visdažādākie dārzeņi, sākot ar burkāniem un puraviem un beidzot ar tomātiem un kāpostiem
2. Platā katlā ielej pāris karotes eļļas (atkarībā no dārzeņu daudzuma) un sakarsē. Ieber dārzeņus un maisot sautē vairākas minūtes. Vēl viens variants – sakarsē eļļu atsevišķā pannā, ieliec sīpolu pusītes un apcep, līdz griezuma vieta apbrūnē; tas piešķirs izteiksmīgāku aromātu. Pēc tam pievieno katla saturam.
3. Pievieno garšvielas un garšaugus, piemēram, lauru lapas, pētersīļu zariņus, piparu graudiņus, kadiķogas.
4. Pielej ūdeni tā, lai pēc samaisīšanas dārzeņi būtu labi pārklāti, un pēc tam vēl papildini. Uz mērenas uguns vāri apmēram stundu.
5. Izkās caur sietiņu, kurā ieklāta marle. Protams, var iztikt bez marles, bet tad buljonā būs sīki dārzeņu kriksīši, kas varētu nepatikt dzidra buljona cienītājiem.
Noderīgi padomi
■ Ja buljons izvārīts lielākā apjomā, to vari arī sasaldēt priekšdienām.
■ Buljonam vari izmantot arī burkānu, biešu, redīsu un citu dārzeņu lakstus un mizas, ja tās ir rūpīgi nomazgātas.
■ Buljonam domātos dārzeņu atgriezumus un zaļumus vari krāt jau pāris dienas iepriekš un uzglabāt ledusskapī.
■ Buljonu vāri lielā katlā (aptuveni 6 l) ar biezu, smagu dibenu.
■ Ja buljonam esi piebērusi par daudz sāls, palīdzēs labi zināmais paņēmiens – tajā jāpavāra gabalos sagriezts kartupelis (vai vairāki).