foto: Pixabay.com
Kā cīnīties ar ceriņu atvasēm?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. aprīlis, 08:15

Kā cīnīties ar ceriņu atvasēm?

"100 Labi Padomi"

Pasaulē ir vairāk nekā 200 dažādu ceriņu šķirņu, un dažas no tām var dzīvot pat vairāk nekā 100 gadu. Latvieši ceriņus ir īpaši iemīļojuši, un maijā tie ar savu smaržu reibina it visās malās. Pateicoties spēcīgajai sakņu sistēmai, ceriņi ir ļoti izturīgi un pieticīgi, bet čakli jaunu atvašu dzinēji. Ja atvases neierobežo, tās ātri izplešas un sāk augt pat vairāku metru attālumā no ceriņa, izspiežot citus augus.

Atvašu ierobežošana

  • Ceriņu, īpaši potēto, stādi pēc iespējas seklāk – dzīs mazāk atvases.
  • Ja ceriņš aug zālājā, regulāri to pļauj, lai neļautu izaugt jaunajām atvasēm.
  • Atvases, kuras aug tuvu stumbram un kuras nevar nopļaut, nogriez, tiklīdz tās ir parādījušās.  
  • Ja ir iespēja, atvases izrauj ar visu sakni un nogriez pēc iespējas tuvāk mātes ceriņa stumbram. Tomēr pat tad nav garantijas, ka zemē nebūs palicis mazs saknes gabaliņš, no kura var izaugt jauna atvase.
  • Ap ceriņu 1–1,5 metra rādiusā ieroc jumta seguma, koka vai metāla plāksnes bez caurumiem 40–50 cm dziļumā un ievieto tā, lai 5–10 cm būtu virs zemes. Ja ceriņu šādi ierobežo, tam vajag vairāk mēslojuma, jo saknēm pieejama mazāka teritorija, no kuras uzņemt barības vielas.
  • Biezs mulčas slānis arī ierobežo atvašu augšanu, padara tās vājas un vieglāk izraujamas.   
  • Ja ceriņu atvašu ir ļoti daudz un tās ilgu laiku ir augušas nekontrolēti, efektīvs, bet ilgstošs veids, kā tās iznīcināt, ir papildu mēslošana uz ziemu un piesegšana. Vasaras beigās nogriez visas atvases un zemi samēslo ar augšanu veicinošu mēslojumu, pēc tam šo vietu noklāj ar gaismu necaurlaidīgu materiālu, piemēram, melno plēvi, jumta seguma materiālu vai ko citu. Mēslošanas līdzekļi stimulē augšanu, līdz ar to atvases nevar atpūsties – tumsā izstīdzēs, kļūs vājas un palēnām aizies bojā. Pavasarī segums jānoņem, bet vasaras beigās atkal viss jāatkārto. Divu gadu laikā visām ceriņa atvasēm vajadzētu izzust.