foto: unsplash.com
Ļoti iespējams, ka tu nepareizi mazgā rokas
“Ieteicams mazgāt rokas tik ilgi, lai sanāk divas reizes nodziedāt dziesmu “Happy Birthday” - apmēram 20 sekundes,” stāsta ģimenes ārste Dr. Sāra Borveina.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 20. marts, 19:21

Ļoti iespējams, ka tu nepareizi mazgā rokas

Jauns.lv

Roku mazgāšana aizņem mazāk nekā pusminūti, taču aptuveni 97% cilvēku to dara nepareizi, vēsta portāls msn.com.

Cik ilgi jāmazgā rokas?

“Ieteicams mazgāt rokas tik ilgi, lai sanāk divas reizes nodziedāt dziesmu “Happy Birthday” - apmēram 20 sekundes,” stāsta ģimenes ārste Dr. Sāra Borveina. “Ir pierādīts, ka divdesmit sekundes ir minimālais laiks, kas nepieciešams, lai patiešām noņemtu mikrobus.”

Ja rokas nemazgā pietiekami ilgi (pat ar ziepēm), tas var neapslāpēt mikrobus. No otras puses, roku mazgāšana pārāk ilgu laiku var radīt citas problēmas, īpaši, ja lietojat ādu sausinošas ziepes. “Āda kļūst sausāka, tā var saplaisāt vai pat sākt asiņot,” saka Dr. Sāra Borveina. Tas nav tikai kosmētisks defekts, jo šādi mazinās ādas aizsargfunkcija un mikrobiem kļūst vieglāk iekļūt ķermenī.

Izmantot aukstu vai karstu ūdeni?

Bieži sastopams maldīgs priekšstats, ka karstais ūdens labāk notīra rokas nekā aukstais. “Daudzi cilvēki uzskata, ka karstākais ūdens ir labāks, taču patiesībā, lai cīnītos ar mikrobiem, nav labu pierādījumu tam, ka ūdens temperatūra ir svarīga,” stāsta mediķe. Izmantojot pārāk karstu ūdeni, var rasties problēmas roku ādai, tā kļūst mazāk izturīga pret apkārtējās vides kairinājumiem, tāpēc ieteikums ir lietot nevis karstu, bet aukstu vai siltu ūdeni.

Attiecībā uz labāko metodi, kā efektīvi nomazgāt rokas, medicīnas speciāliste mudina rokas tīrīt “enerģiski”, tās berzēt un neaizmirst par pirkstu starpām, plaukstu virsmu, ādu zem nagiem. Turklāt, ja tiešām enerģiski un rūpīgi tīra rokas, 20 sekundes nešķiet pārāk ilgs laiks.

Antibakteriālās ziepes nav labākas par parastajām

Saskaņā ar pētnieku datiem, antibakteriālu ziepju lietošana salīdzinājumā ar parastajām ziepēm nav neko daudz labāks risinājums. Patiesībā mediķi brīdina, ka nekas nav tik efektīvs risinājums kā ierastā roku mazgāšana.

Ziepes un ūdens patiesībā ir labākais veids, kā no rokām noņemt mikrobus. Rokas dezinfektors ir laba alternatīva, ja ziepes un ūdens nav pieejami. Taču atšķirībā no ziepēm un ūdeni, dezinfektors nenoņem no rokām visus kaitīgos mikrobus. “Piemēram, Norovīrusu (kas izraisa vemšanu un caureju) dezinfektors nevar efektīvi iznīcināt,” atklāj Borveina.

Turklāt dezinfektors tik efektīvi nedarbosies uz acīmredzami netīrām rokām, jo tas vienkārši nenovāks netīrumus, bet tikai dezinficēs. Tāpēc vienmēr mazgājiet rokas pēc netīru darbu veikšanas, piemēram, iznesot atkritumus, veicot darbības ārpus telpām vai rīkojoties ar taukainiem priekšmetiem. Un noteikti mazgājiet rokas pirms ēšanas un pēc kontakta ar citiem cilvēkiem!