foto: Shutterstock
5 dārzeņi, ko nevajadzētu uzglabāt ledusskapī
Noderīgi ikdienā
2020. gada 4. marts, 18:46

5 dārzeņi, ko nevajadzētu uzglabāt ledusskapī

Jauns.lv

Auksta temperatūra dažiem dārzeņiem drīzāk nāk par sliktu, nevis palīdz saglabāt svaigumu, raksta portāls eatingwell.com. Viens no vieglākajiem veidiem, kā ēst veselīgi, ir lietot uzturā daudz svaigu dārzeņu un augļu. Taču, ja vien ēdienreizes netiek rūpīgi plānotas, gadās, kad tie ir nopirkti vairāk nekā ģimene spēj apēst un jāmeklē veids, kā tos uzglabāt. Izrādās, ka ledusskapis ne vienmēr ir glābiņš, citiem dārzeņiem tas tieši saīsina dzīvi.

Gurķi

Vairums cilvēku gurķus uzglabā ledusskapī, bet izrādās, ka aukstā temperatūra tiem kaitē. Gurķiem ideāli piemērota ir 10-12 grādu temperatūra, līdz ar to ledusskapī tiem ir par vēsu, tie var kļūt ūdeņaināki. Taču arī siltums tiem nepatīk, tie var sākt vīt. Zelta vidusceļš būtu atrast tam vēsu un tumšu vietu. Ņem vērā, ka gurķi ir arī jutīgi pret etilēna gāzi, ko izdala augļi nogatavināšanās procesa laikā. Lai paildzinātu  viņu dzīvi, turiet tos atsevišķi no gataviem banāniem, melonēm.

Tomāti

Ja pats esi audzējis tomātus, tad zini, ka tiem patīk karstums, bet nepatīk aukstums. Šāda nepatika tiem saglabājas arī pēc dzīves siltumnīcā, tāpēc uzglabāt ledusskapī tos nevajadzētu. Tas var ietekmēt viņu smaržu un garšu. Vislabāk tos uzglabāt istabas temperatūrā, netiešos saules staros.

Svaigi zaļumi

Svaigi zaļumi, piemēram, baziliks, pētersīļi vai koriandrs nemaz nealkst atrasties lielā aukstumā. Zaļumiem vislabāk patīk apstākļi kā grieztiem ziediem, būt traukā ar ūdeni. Neaizmirsti gan ūdeni regulāri mainīt, reizi dienā vai divās. Ja slinkums tos aprasināt ar ūdeni, vari šādu zaļumu vāzi apklāt ar plastikāta maisiņu, augi dabiski saglabās mitrumu.

Kartupeļi

Kartupeļiem patīk vēsums, bet ne aukstums. Daudziem pilsētniekiem nav pagraba vai pat pieliekamā, taču siltajās virtuvēs bumbuļi sāk dzīt asnus un apvīst. Taču ledusskapja temperatūra tiem ir pa zemu un kartupeļos esošā ciete pārvēršas par cukuru, kas ietekmē to garšu un struktūru. Vislabāk tos glabāt tumšā vietā papīra maisā. Tas ir elpojošs un kartupeļi nesāks pūt, kā tas varētu notikt plastikāta maisiņā.

Sīpoli

Sīpoli ir samērā jūtīgi dārzeņi, kam nepatīk aukstums un mitrums. Vislabākā būtu kāda vēsa, tumša vieta ar labu gaisa cirkulāciju. Tāpat vietai jābūt sausai, ja iespējams, neliec tiem blakus citus dārzeņus.   

Sīpollokiem un maurlokiem sastāvā ir vairāk ūdens, tāpēc tos gan var droši uzglabāt ledusskapī.