foto: Shutterstock
Matrači – cieti, vidēji vai mīksti. Kā izvēlēties īsto?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 3. marts, 15:59

Matrači – cieti, vidēji vai mīksti. Kā izvēlēties īsto?

Karlīna Timofejeva

Labs miegs ir viens no veiksmīgas dienas stūrakmeņiem. To iespējams panākt ne tikai, ievērojot miega higiēnu (laicīgi dodoties gulēt un izvaroties no ekrāniem pirms iemigšanas), bet arī izvēloties kvalitatīvu matraci, kas ļaus pamosties možam un enerģijas pilnam. Veikalos pieejami neskaitāmi matrači ar atšķirīgu cietības pakāpi! Kā atrast piemērotāko? Turpini lasīt!

Izvēlies matraci, vadoties pēc savām gulēšanas īpatnībām

Iegādājoties matraci, ir vērts palūkoties uz saviem gulēšanas paradumiem un atbildēt uz šiem 4 jautājumiem:

1. Kāda ir Tava iecienītākā gulēšanas poza?


Guļot, visas ķermeņa daļas nav noslogotas vienādi. Līdz ar to, atšķirīgām gulēšanas pozām būs piemēroti atšķirīgi matrači. Ja Tu lielākoties guli:

●    uz muguras – tas nozīmē, ka viss Tava ķermeņa svars vienmērīgi tiek sadalīts pa visu guļvietu. Šajā gadījumā Tev vislabāk derēs stings matracis, lai miega laikā pienācīgi atbalstītu mugurkaulu;
●    uz vēdera – šī poza nozīme, ka Tavam matracim jāspēj pielāgoties gan ķermeņa formai, gan svara vienmērīgam sadalījumam. Ja lielākoties guli uz vēdera, vislabāk izvēlēties vidēji stingru matraci, kas būs gan ērts, gan spēs atbalstīt mugurkaulu;
●    uz viena vai otra sāna – šajā gadījumā saudzīgs risinājums būs nepieciešams Taviem pleciem, gurniem un ceļgaliem. Gulēšanai uz sāniem vislabākais būs samērā mīksts matracis (citādi vari iedzīvoties asinsrites traucējumos);
●    dažādās pozās – ja Tev nav vienas iecienītākās gulēšanas pozas, visdrošāk būs izvēlēties vidēji stingru vai pat mīkstu matraci, jo tas būs saudzīgs pret izliektajām ķermeņa daļām, piemēram, pleciem un gurniem.

foto: Shutterstock

2. Vai Tev ir mugurkaula problēmas?

Ja Tev ir  mugurkaula problēmas, pirms iegādāties jaunu matraci, noteikti aprunājies par to ar ģimenes ārstu vai speciālistu. Lūk, divi padomi matrača izvēlei, ja:

1.    sāpes ir muguras lejasdaļā – dod priekšroku ergonomiskam, ortopēdiski pielāgotam, ķermeni balstošam un stingram matracim;
2.    saskaries ar locītavu vai kaulu problēmām – iegādājies matraci, kas sastāv no trim zonām. Pirmā matrača daļa ir mīkstāka, lai balstītu vieglākās ķermeņa daļas. Otrā matrača daļa paredzēta vidusdaļas balstīšanai – tā ir stingra un ortopēdiski veidota, lai atbalstītu mugurkaulu. Trešā  daļa, līdzīgi kā pirmā, ir mīksta, tādējādi palīdzot izvairīties no sāpēm, piemēram, iegurnī un papēžos.

3. Vai Tu dod priekšroku mīkstai vai cietai guļvietai?

Izvēloties matraci svarīgs ir ne tikai ortopēdiskais aspekts, bet arī tas, vai Tu uz matrača jūties ērti. Pirms matrača iegādes pajautā sev, vai Tavai individuālajai gaumei atbilstošs šķiet mīksts, vidējs vai ciets matracis?

4. Vai uz matrača gulēsi kopā ar partneri?

Izvēloties divguļamās gultas matraci sev un otrajai pusītei, var nākties padiskutēt. Ja nespējat vienoties par cietu, vidēju vai mīkstu matraci, laba izvēle būs matracis ar atšķirīgu stingrības līmeni katrā tā pusē. Ja guļvieta ir pietiekami liela, vari izvēlēties arī divus dažādas stingrības matračus, ko savienot gultas vidū.
Matrača izvēli ietekmē arī cilvēka ķermeņa svars. Lielāka svara īpašniekiem ieteicamas stingrākas guļvietas.

foto: Shutterstock

Kur iegādāties kvalitatīvu matraci?

Ja esi kārtīgi izpētījis matraču īpašības un apdomājis, kādas cietības matracis būtu Tev piemērotākais, tā iegādi vari veikt arī attālināti (ne velti matrači ir arī TV veikala preces) vai tiešsaistē.

Piemēram, interneta veikalā 1a.lv Tu atradīsi dažāda izmēra un cietības pakāpes populārā zīmola Dormeo matračus un virsmatračus gan bērniem, gan pieaugušajiem. Turklāt nebūs jāraizējas par matrača atvešanu – nepieciešamības gadījumā jauno pēli Tev piegādās uz mājām.

Kvalitatīvi matrači spēj acumirklī uzlabot gulētāju pašsajūtu! Ieskaties 1a.lv un uzdāvini sev labāku miegu jau šodien!

Raklāmas raksts tapis sadarbībā ar 1a.lv

Tēmas