Noderīgi ikdienā
2020. gada 10. februārī, 16:25
Kāpēc jāraud, kapājot sīpolu?
Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs – griežot sīpolu, notiek bioķīmiska reakcija, kurā veidojas sērskābes savienojumi. Tie kairina acis, un tās sāk asarot, reizēm pat sanāk pamatīgi apraudāties – tas atkarīgs gan no tā, cik smalki sīpolu kapā, gan arī no sīpola šķirnes. Bet patiesībā tieši šo vielu dēļ sīpoli ir tik vērtīgi un garšīgi.
Kā rīkoties, lai asaru būtu mazāk?
▪ Nomizotu sīpolu – vai vēl labāk (atkarībā no receptes) – uz pusēm pārgrieztu vai četrās daļās sagrieztu sīpolu noskalo aukstā ūdenī un tad kapā sīkāk.
▪ Sīpolu kapā pie izlietnes, kur tek auksts ūdens.
▪ Sīpolu griez pie atvērta loga.
▪ Sīpolu griez sēžot, nevis stāvot kājās. Stāvot kājās, cilvēks neviļus paliecas uz priekšu un uz augšu plūstošie kairinošie savienojumi trāpa acīs.
▪ Ja acis ir ļoti jūtīgas, pirms sīpolu mizošanas var uzlikt niršanai paredzētās brilles. Ar saulesbrillēm un arī parastajām brillēm gan jāuzmanās, jo lielākoties starp apakšmalu un seju paliek sprauga (pa kuru iekļūst kairinātājs), bet augšējā mala piekļaujas uzacīm vai pierei (un kairinātājs netiek ārā).