foto: Pexels.com
Marokas virtuve. Mācies pagatavot kuskusu!
Noderīgi ikdienā
2020. gada 27. janvāris, 14:28

Marokas virtuve. Mācies pagatavot kuskusu!

Jauns.lv

Kuskuss ir gan produkts, kas ar speciāliem paņēmieniem gatavots no kviešiem, prosas, citiem graudaugiem, gan arī ēdiens, bez kura nav iedomājama, piemēram, Marokas un citu afrikāņu un arābu zemju virtuve.

Kuskusa tradicionālā pagatavošanas recepte prasa laiku un, pēc eiropiešu domām, pacietību, toties rezultāts ir tā vērts. Lai gan tadžīnas – trauks, kurā mēdz gatavot kuskusu, – kļuvušas populāras arī pie mums, steidzīgajā ikdienā lieti noder ātri pagatavojamais kuskuss, kas nopērkams lielveikalos. Tā vārīšanai der praktiski jebkurš katls.

foto: AP/Scanpix

Ātrais kuskusa variants

Pagatavo aptuveni 5 minūtēs atbilstīgi norādei uz iesaiņojuma. To vai nu uzbriedina katlā ar verdošu sālsūdeni un eļļas piedevu un pēc tam iemaisa sviestu, vai arī vienkārši bļodā aplej ar verdošu ūdeni vai buljonu, ļauj dažas minūtes uzbriest un ar dakšiņu uzirdina.

Dārzeņu kuskuss

Dārzeņus pēc izvēles (burkānus, kabačus, sīpolus, ķiplokus un citus) sagriež šķēlītēs. Pannā taukvielās apcep garšvielas (maltu muskatriekstu, kanēli, kurkumu, romiešu ķimenes, čili), pievieno dārzeņus un nedaudz buljona un uz lēnas uguns sautē aptuveni 20 minūtes. Samaisa ar uzbriedinātu kuskusu.

foto: REUTERS/SCANPIX

Kuskusa salāti

Uzbriedinātam kuskusam (250 g) pievieno gabaliņos sagrieztu 1 sarkano paprikas pāksti, 3 tomātus, kā arī agro sīpolu gredzenus. Pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus, pielej 1 citrona sulu un 5–6 ēdk. olīveļļas un samaisa. Pārber ar sakapātiem pētersīļiem un piparmētras lapiņām.

Saldais kuskuss

125 g kuskusa iemaisa uzvārītā ābolu sulas un ūdens maisījumā (500 ml : 500 ml) un ļauj 5 minūtes uzbriest. Salauž gabaliņos 100 g halvas, piemēram, ar pistācijām un iemaisa karstajā kuskusā. Sagriež gabaliņos 100 g žāvētu augļu (aprikozes, plūmes, vīģes, dateles) un iecilā kuskusā.

Mērce kuskusam

Katliņā izkausē sviestu, iejauc miltus un uz lēnas uguns maisot viegli apbrūnina. Mērcē ierīvē nomizotu ābolu un pievieno sasmalcinātu banānu. Pielej pienu, iejauc karija pulveri un pieber šķipsniņu sāls.

Kuskusa piedevas

Uzbriedinātam kuskusam bagātīgi pievieno garšvielas: koriandru, romiešu ķimenes, čili, safrānu, ingveru, ķiplokus. Arī sāļam kuskusam var pielikt riekstus, rozīnes, žāvētus augļus.